Fémdetektoros iskolaőrt alkalmazna a bőnyi iskola

A bőnyi általános iskolában, ahol egy hatodikos diákot megkéseltek, iskolaőr alkalmazását tervezik, aki fémkeresővel vizsgálhatná át a diákok ruházatát és táskáit. Az intézkedésről a szerdai szülői értekezleten esett szó, amelyen a megkéselt lány szülei nem vettek részt. A helyi képviselő-testület csütörtöki ülésén is a késelés volt napirenden, ahol a támadó kislány szülei közötti korábbi konfliktusokról beszéltek.

Április 29-én, egy hétfői reggeli tanóra végén történt az incidens, amikor egy hatodikos kislány 20 centiméter hosszú konyhakéssel szívtájékon szúrta meg osztálytársát. A sérült diákot mentőhelikopterrel szállították a győri kórházba, ahol azóta túl van az életveszélyen. Az elkövetőt letartóztatták, és legfeljebb egy hónapra javítóintézetbe kerülhet.

A faluban a kedélyek valamelyest megnyugodtak, miután a kórházból hazaengedték a megkéselt Mirella nevű diáklányt. A szerdai szülői értekezleten a megyei rendőr-főkapitányság szakemberei is részt vettek, és arra kérték a jelenlévőket, hogy fokozottan figyeljenek a gyerekekre és egymásra.

Az iskola igazgatónője szerint az elkövető csendes kislányként volt ismert, és a késelésnek semmilyen előjele nem volt. A helyi közösségi fórumokon azonban terjednek olyan vélemények, hogy a lány közösségi médiás posztjaiban és profilfotóiban érzékelhető volt a feszültség, bár ez utólagos belemagyarázás is lehet.

A kriminológus szakértő szerint egy gyermek akkor nyúl erőszakos eszközhöz, ha ezt az indulatkezelést tanulta meg a felnőttektől, vagy ha nem érzi magát biztonságban. A bőnyi képviselő-testület ülésén a polgármester is megemlítette azokat a korábbi, szakszolgálatnál regisztrált eseteket, amikor a késelő lány édesapja agresszívan lépett fel az édesanya ellen.

Az anya a Telexnek korábban elmondta, hogy a kapcsolatuk megromlott a lánya apjával, és többször is feljelentette őt a rendőrségen, ahol eljárás is indult. A késelés előtti hétvégén úgy érezte, hogy a férfi megfenyegette, ezért rendőrt hívott, és úgy véli, ez is befolyásolhatta a kislány viselkedését.

A Győr-Moson-Sopron megyei Rendőr-főkapitányságtól érdeklődtünk, hogy pontosan miről tartottak tájékoztatót a bőnyi iskolában, és amennyiben válasz érkezik, frissítjük a cikkünket.