II. János Pál pápa szentté avatása

II. János Pál pápa, született Karol Józef Wojtyła, életútja a pappá szentelésétől kezdve a katolikus egyház élére kerülésig ívelt felfelé, és halála után rendkívül gyorsan avatták szentté.

Karol Józef Wojtyła, aki később II. János Pál néven vált ismertté, 1920. május 18-án született a Krakkóhoz közeli Wadowicében. Pályafutása 1946-os pappá szentelésével kezdődött, majd 1964-ben Krakkó érsek-metropolitája lett, és 1967-ben VI. Pál pápa bíborossá nevezte ki. Az 1962 és 1965 között tartott II. vatikáni zsinaton is aktív szerepet vállalt, amelynek következtében a katolikus egyházban a tekintélyelv helyett a szolgálat és az igehirdetés került előtérbe. 1978-ban választották meg pápának, ezzel ő lett az első nem olasz, az első kelet-európai és az első szláv pápa 455 év óta, valamint a legfiatalabb 132 év óta, 58 évesen.

II. János Pál egészsége 1993-tól kezdett romlani, és a Parkinson-kórban is szenvedett. 2005. április 2-án, 84 éves korában hunyt el. Pápai szolgálata alatt ő ült a legtöbbet utazó pápaként a trónon, 104 külföldi látogatása során 129 országot keresett fel, és a Föld-Hold távolság háromszorosát utazta meg. Emellett bocsánatot kért a katolikus egyház múltbéli bűneiért és törekedett az Észak-Dél ellentét feloldására, valamint az emberi jogok védelmezőjeként is tevékenykedett.

A hívők már a temetésén követelték az azonnali szentté avatását, és XVI. Benedek pápa halála évében, az előírt öt évnél korábban megkezdte a boldoggá avatási eljárást. A boldoggá avatás 2011. május 1-jén történt meg Rómában, miután a pápa elismerte Marie Simon-Pierre francia apáca Parkinson-kórból való felépülését, mint II. János Pál közbenjárására bekövetkezett csodát. Boldog II. János Pál ünnepnapját október 22-re, pápaságának kezdetére tűzték ki.

A szentté avatáshoz szükséges második csoda Floribeth Mora Díaz Costa agyi aneurizma utáni gyógyulásaként került elismerésre, aki a boldoggá avatás napján imádkozott II. János Pálhoz. A szentté avatási szertartást 2014. április 27-én, az Isteni Irgalmasság napján tartották, amelyet II. János Pál vezetett be Faustyna Kowalska lengyel szent tiszteletére. Érdekesség, hogy II. János Pál ezen az ünnep előestéjén hunyt el 2005-ben. A szertartást kevesebb mint tíz évvel a pápa halála után rendezték, ami rendkívül gyorsnak számít, hiszen a 13. században csak Padovai Szent Antal kanonizációja történt meg gyorsabban.

A fenti tartalom nem kapcsolódik közvetlenül a magyar női jégkorong-válogatott sikeres világelitbe jutásához, amely 2-1-re legyőzte Franciaországot a klagenfurti divízió I/A-világbajnokság szombati, utolsó fordulójában, így a cikk további része nem foglalkozik ezzel a témával.