Külföldi állampolgárok is szerepelhetnek az Európai Parlament magyar tagjainak választásán

Nem csak magyar állampolgárok, hanem más európai uniós tagállamok állampolgárai is szerepelhetnek az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán a pártlistákon, amennyiben rendelkeznek magyarországi lakcímmel.

Az EP tagjainak választásáról szóló törvény értelmében az EP tagjait arányos választási rendszerben, listás szavazással választják, Magyarország egész területét tekintve egyetlen választókerületként. Pártok állíthatnak listát, amelynek feltétele legalább 20 ezer választópolgár érvényes ajánlásának összegyűjtése.

Az EP-voksoláson minden nagykorú magyar állampolgár szavazhat, valamint az Európai Unió más tagállamának magyarországi lakóhellyel rendelkező állampolgárai is, ha magyar listára kívánnak szavazni. Emellett azok a magyar állampolgárok is szavazhatnak, akiknek sem Magyarországon, sem az EU más tagállamában nincs lakcímük.

A választhatóság, azaz a passzív választójog, minden nagykorú magyar állampolgárt és az EU más tagállamának magyarországi lakóhellyel rendelkező állampolgárait is megilleti.

Azonban az Alaptörvény értelmében nincs választójoga annak a magyar állampolgárnak, akit bűncselekmény elkövetése vagy belátási képességének korlátozottsága miatt a bíróság kizárt a választójog gyakorlásából, illetve annak az uniós állampolgárnak sem, akit hazájában kizártak e jog gyakorlásából.

A pártok szabadon dönthetnek arról, hogy listájukon a jelöltek milyen sorrendben szerepeljenek, de egy választópolgár csak egy listán szerepelhet jelöltként. A listákat legkésőbb május 3-án 16 óráig lehet bejelenteni, és a Nemzeti Választási Bizottság az ajánlások ellenőrzése után, legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon veszi nyilvántartásba.

A jelölteknek nyilatkozniuk kell arról, hogy elfogadják a jelölést, nincs összeférhetetlen tisztségük, és nem használnak fel külföldi támogatást vagy ebből származó vagyonelemet a választói akarat befolyásolására.

Az Európai Unió más tagállamának Magyarországon lakóhellyel rendelkező állampolgárai is szerepelhetnek a listán. A Nemzeti Választási Iroda ilyenkor értesíti a jelölt állampolgársága szerinti tagállam illetékes hatóságát, hogy a jelölt magyar listán kíván indulni, és kéri az igazolást arról, hogy a jelölt nem áll olyan rendelkezés hatálya alatt, amely szerint nem választható.

A Nemzeti Választási Bizottság elutasítja annak a jelöltnek a nyilvántartásba vételét, akit az EU más tagállamában jelöltként nyilvántartásba vettek, vagy aki nem rendelkezik választójoggal az állampolgársága szerinti tagállam illetékes hatóságának válasza szerint.