Budapesten járt a holokauszttagadó volt iráni elnök

Mahmúd Ahmadinezsád, Irán korábbi elnöke előadást tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, ami mélységes felháborodást váltott ki a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségéből és Izrael budapesti nagykövetségéből. A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint a kormánynak nincs köze a látogatáshoz.

Mahmúd Ahmadinezsád, Irán volt elnöke a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) meghívására érkezett Budapestre, ahol előadást tartott. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) mélységes felháborodását fejezte ki a volt iráni elnök meghívása és előadásai miatt.

Az NKE Rektorának, Deli Gergelynek meghívására Ahmadinezsád a „közös értékek a globális környezetben” témájú tudományos találkozón vett részt, amelyet május 6-11. között rendeztek meg, és valószínűleg zárt körű volt. A Hetek információi szerint a volt iráni elnök már megtartott egy előadást, és egy újabbat is tervezett.

A Mazsihisz közleményében kiemelte, hogy Ahmadinezsád antiszemita nézetei és a holokauszttagadása miatt elfogadhatatlan, hogy egy magyar elitegyetemen szólaljon meg. Különösen fájdalmasnak tartják, hogy a látogatás azokban a napokban történt, amikor a magyar zsidó közösség az 80 évvel ezelőtti vészkorszak áldozataira emlékezik. A szervezet elvárja az NKE vezetésétől a bocsánatkérést, és a magyar kormánytól magyarázatot kérnek arra, hogy a magyar-izraeli kapcsolatok és a zsidó közösséget támogató politika fényében hogyan történhetett meg a látogatás.

Az Index forrásai szerint a magyar kormánynak nincs köze Ahmadinezsád magyarországi tartózkodásához. A Külgazdasági és Külügyminisztérium is megerősítette, hogy a kormány nem fogadta a volt iráni elnököt, és nem avatkozik bele az egyetemek programjaiba. Információk szerint a látogatás mögött egy harmadik fél által szervezett, informális béketárgyalás állhat, ahol a közel-keleti konfliktus békés rendezéséről eshetett szó.

Izrael budapesti nagykövetsége szokatlanul kemény közleményt adott ki Mahmúd Ahmadinezsád volt iráni elnök budapesti látogatása kapcsán. Az izraelellenes, szélsőséges nézeteiről és az iráni atomprogram felpörgetéséről is jól ismert korábbi iráni elnököt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) hívta meg. A nagykövetség kiemelte, hogy Ahmadinezsád a holokausztot tagadó konferenciát is szervezett már, gúnyolta, lekicsinyelte a soá áldozatait, valamint Izrael elpusztítását is sokszor megemlítette. A közlemény hozzátette, hogy egy ilyen személy meghívása, hogy előadást tartson diákoknak bármely nyugati egyetemen, súlyosan sérti a holokauszt áldozatainak emlékét, különösen a vasárnapi holokausztmegemlékezések fényében.

A Mazsihisz mellett az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség, valamint a Tett és Védelem Alapítvány is tiltakozását fejezte ki Ahmadinezsád felszólalása ellen az NKE-n. A meghívás miatt kérdéseket küldtünk az NKE-nek, de kérdéseinkre továbbra sem érkezett válasz. Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója és a külügyi tárca korábbi államtitkára ígéretet tett, hogy rá fog kérdezni az egyetemnél arra, mi volt a mozgatórúgója Ahmadinezsád meghívásának.