Uniós szankciók az orosz LNG-re: az EU érzékeny területen csaphatna oda Moszkvának

Az Európai Bizottság javaslata szerint az EU-nak be kellene tiltania az orosz LNG továbbhajóztatását az uniós kikötőkből harmadik országokba, és szankciókat kellene bevezetni három új orosz LNG-létesítmény ellen. Az uniós tagállamok azonban továbbra is vásárolhatnának cseppfolyós gázt Oroszországtól saját felhasználásra. A tervek tabukat döntenek meg, és bár viszonylag enyhének tűnnek, jelentős hatással lehetnek az orosz gazdaságra.

Az Európai Unió szerdán tárgyalja az Oroszország elleni 14. szankciós csomagot, amely az orosz cseppfolyósított gázra vonatkozó korlátozásokat is tartalmazhat. Az Európai Bizottság javaslata értelmében az európai LNG-terminálokba érkező orosz árut nem hajóztathatnák tovább harmadik országokba, és az EU-s cégeknek megtiltanák, hogy részt vegyenek az orosz cseppfolyósgáz-projektjeiben. Az orosz LNG uniós vásárlásának betiltásáról azonban nincs szó, így a korlátozások még puhának is mondhatók, de mégis vízválasztónak tűnnek, mivel korábban sosem voltak uniós szankciók az orosz gázra.

A tagállamok egyhangú szavazata szükséges a javaslatok elfogadásához, és Magyarország már többször is kifejtette, hogy számára az orosz gáz szankcionálása vörös vonal. Paczolay Máté külügyi szóvivő szerint Magyarország minden energiaszektort érintő szankciót károsnak tart, mivel azok korlátozzák az európai versenyképességet, valamint áremelkedésekhez és ellátási kockázatokhoz vezetnek.

Az Európai Unió célja az orosz fosszilisokról való teljes leválás 2027-re. Míg Magyarország nem tesz látványos lépéseket efelé, az uniós tagállamok többsége komolyan dolgozik a függetlenedésen. Ennek eredményeként az EU csővezetékes gázimportja Oroszországtól 2021-ben 40 százalékról 2022-ben 8 százalékra csökkent, és a Gazprom 6,4 milliárd eurós veszteséget jelentett.

Az orosz LNG-hajók elsősorban belga, francia és spanyol kikötőkbe dokkolnak be, és 2023-ban az EU-ba érkező orosz cseppfolyósgáz 87 százalékát ez a három ország fogadta. Az EU tavaly összesen 8 milliárd eurót fizetett Moszkvának LNG-ért, és a bizottság szerint a javaslatok elfogadása esetén ennek a bevételnek a negyede tűnhetne el.

Az új orosz LNG-létesítmények szankcionálása komolyabb lépésnek tűnik. Az USA már szankciókat vezetett be az Artic LNG 2 nevű új orosz terminál ellen, hogy megakadályozzák Oroszország cseppfolyósgáz-nagyhatalommá válását. Az orosz LNG-projektek közül több is nehézségekbe ütközött a nyugati szankciók és a transzport problémái miatt, és az oroszok most nagy kedvezménnyel kínálják az LNG-t kínai és indiai vásárlóknak.

Néhány uniós tagállam, mint Svédország, Finnország és a balti államok, az orosz LNG Európából való teljes kitiltását szorgalmazzák, de ez valószínűtlen a közeljövőben. Az Acer szerint az orosz LNG-import leépítését csak fokozatos lépésekben szabad megvalósítani. Egyes források szerint, ha az orosz LNG kiesne a játékból, Európa a már meglévő ellátóival és új partnerekkel is meglenne.