Vona Gábor Orbán Viktortól hallana a letelepedési kötvényekről

Vona Gábor hivatalos Facebook oldalán keresztül nyílt levelet intézett Orbán Viktor miniszterelnöknek, melyben a letelepedési kötvények ügyére és a vendégbefektetői vízumokra vonatkozó aggodalmait fejtette ki.

A politikus nyolc évvel ezelőtti vitájukra emlékeztetve írja, hogy a letelepedési kötvények ügyében felszólította a kormányt a "zavaros és gyanús" üzlet megszüntetésére, amelyből néhányan jelentős hasznot húztak, de Magyarország számára nem jelentett előnyt. Vona szerint a kormány akkor úgy döntött, hogy a kötvények maradnak, és ehelyett őt próbálták "megszüntetni". A Második Reformkor elnökeként Vona most arra hívja fel a figyelmet, hogy a kivezetett letelepedési kötvények után a kormány a vendégbefektetői vízummal próbálkozik, amit ő a letelepedési kötvény 2.0-nak nevez.

Vona Gábor szerint a vendégbefektetői vízum, amely harmadik országbeli befektetőknek ad lehetőséget ingatlanvásárlásért cserébe 10 évre szóló, meghosszabbítható uniós vízumra, különösen orosz és kínai állampolgárok számára, rossz üzenetet küld a magyar fiataloknak. A lakhatási válság és az emelkedő ingatlanárak közepette úgy véli, hogy a fiatalok számára egyre távolabb kerül a saját lakás vásárlásának lehetősége. A Második Reformkor politikai közössége három konkrét lépést javasol: a vendégbefektetői vízum megszüntetését, az EU-n kívüli külföldiek ingatlanvásárlási lehetőségének felfüggesztését 2030-ig, valamint egy átfogó és nemzeti lakásépítési program indítását az uniós pénzek felhasználásával.

Vona Gábor a levél végén tájékoztatja Orbán Viktort, hogy szombaton 14.00-kor a Karmelita kolostor előtt tartanak egy tiltakozást a vendégbefektetői vízum ellen. Meghívja a miniszterelnököt, hogy jöjjön el és ütköztessék érveiket egy kulturált vita keretében.