Az újraalkotott A sógun - Több mint egy egyszerű remake

Vajon lehet-e még egyszer akkora hatása a James Clavell bestselleréből készült sorozatnak, mint a nyolcvanas években, amikor a fél világ onnan tanulta meg, mi az a szaké és a szeppuku? Az FX által újra megalkotott A sógun sorozat 2024 eddigi legnagyobb dobása lett, és világszerte, beleértve Japánt is, sikert aratott.

Az új A sógun sorozatot 44 évvel az első adaptáció után készítették el, és a tíz rész megtekintése után világossá vált, hogy a sorozat nem csupán egy újabb remake. Az első Sógun sorozatot Amerikában és Európában nagy sikerrel sugározták, de a japánok nem fogadták kedvezően. Az új sorozatot jegyző Rachel Kondo és Justin Marks számára fontos volt, hogy a japán nézők számára is vonzó legyen a produkció.

Az 1980-as Sógun sorozat főhőse az angol tengerész, John Blackthorne volt, aki hajótöröttként került Japánba, és az ő szemszögéből ismerhettük meg a korabeli japán embereket és szokásaikat. Az új sorozat azonban a regény teljes cselekményét viszi filmre, és a japán párbeszédeket is feliratozzák, így a nézők jobban beleláthatnak a japán szereplők életébe.

A sorozatot Kanadában forgatták, míg az eredeti Sógun az első teljes egészében Japánban forgatott sorozatként vonult be a tévétörténelembe. Az új sorozat tíz epizódból áll, és sikerült megnyerni hozzá Sanada Hirojukit, aki nemcsak Toranaga szerepét vállalta el, hanem producerként is csatlakozott az alkotógárdához.

A sorozatban Toranaga a valódi főszereplővé válik, és ebben nagy szerepet játszik Sanada Hirojuki lenyűgöző alakítása. Anna Sawaii Mariko szerepében szintén kiemelkedő teljesítményt nyújt, és a sorozat több női karaktere is népszerűvé vált, mint például Hosi Moeka és Nikaido Fumi.

Az új A sógun nem a kosztümös-kaszabolós sorozatok híveinek szól, hanem inkább a cselszövésekre és intrikákra épülő cselekmény kedvelőinek. A sorozat látványa pazar, és a Japán megjelenítése is sokkal realisztikusabb, mint az 1980-as sorozatban.

Justin Marks és Rachel Kondo ezzel a sorozattal bizonyították, hogy ott a helyük azok között a showrunnerek között, akikre érdemes figyelni. A sógun az év emlékezetes sorozatai között van a helye.