A film, amely egyszerre debütált a saját folytatásával

A Kör című horrorfilm, amely egy elátkozott videókazettáról szól, és amelynek megnézése után egy héten belül halálos kimenetelű események történnek, nem eredeti alkotás, hanem egy japán horror feldolgozása. A japán eredeti és annak folytatása, a Spirál, egyedülálló módon, egyszerre került bemutatásra, de míg az első rész világsikert aratott, addig a folytatás kudarcot vallott.

Szuzuki Kodzsi japán író regénytrilógiája, a Kör, a Spirál és a Hurok, amelyek 1991, 1995 és 1998 között jelentek meg, óriási sikert arattak Japánban. A természetfeletti horror és a disztópikus sci-fi elemeit ötvöző könyvek után a trilógia befejezésekor már világos volt, hogy a következő lépés a mozifilm lesz.

A producerek egyszerre forgatták le az első két könyv adaptációját, ami nem számít ritkaságnak a filmiparban, ha megvan a megfelelő anyagi háttér és a bizalom a közönség érdeklődésében. A Kört és a Spirált nemcsak együtt forgatták le, hanem egyszerre is mutatták be, két külön filmként, amelyeket két jeggyel lehetett megnézni.

A Kör hatalmas siker lett, annyira, hogy Hollywood is felfigyelt rá, és az 2002-es amerikai feldolgozás révén a film világszerte a horror újhullámának klasszikusává vált. Ezzel szemben a Spirál, amely stílusban és hangulatban jelentősen eltért az első résztől, és a misztikus horror helyett sci-fi elemeket hozott be, kudarcot vallott. A nézők úgy döntöttek, hogy egyszerűen nem vesznek tudomást a második filmről.

A Spirál bukása után a filmesek megpróbálták eltüntetni a film emlékét, és azonnal hozzáláttak egy új folytatás készítéséhez, a Kör 2.-höz, amely 1999-ben jelent meg, és teljesen figyelmen kívül hagyta a Spirál eseményeit. A Kör 2. visszatért az első film stílusához és sikereihez, és az év második legnagyobb mozis bevételét hozta Japánban. A Spirál tévésorozat-verziója is megjelent ugyanebben az évben, amely már eltért a regény cselekményétől, ezzel véglegesen felülírva az eredeti folytatást. A sorozat azóta 14 filmig bővült, a legutóbbi, a 2022-es Sadako DX, horror-vígjáték stílusban folytatja a Spirál történetét.