Az Egyesült Államok elismerte: az Ukrajnának szállított csúcsfegyver szinte használhatatlan

Az Egyesült Államok által Ukrajnának szállított GLSDB szárazföldi indítású, nagy hatótávolságú irányított bomba nem teljesít jól az orosz-ukrán háborúban, és az ukrán haderő már fel is függesztette a használatát - közölte a The War Zone blog egy magas rangú Pentagon-tisztviselő nyilatkozata alapján.

Bill LaPlante, a védelmi minisztérium beszerzésért és fenntartásért felelős államtitkára egy panelbeszélgetés során hozta nyilvánosságra, hogy a szárazföldi indítású, nagy hatótávolságú irányított bomba nem vált be az ukrán harctereken. Az államtitkár nem nevezte meg konkrétan a GLSDB-t, de az általa ismertetett specifikációk alapján ez az egyetlen olyan fegyver, amelyet az Egyesült Államok Ukrajnának adott, és a leírás is illik rá.

A GLSDB egy kísérleti fegyver, amelyet a Boeing és a svéd Saab fejlesztett közösen, és még az amerikai haderő sem vetette be éles helyzetben. A rendszer egy légi indítású bombát alakít át úgy, hogy az szárazföldi indítóból kilőhető legyen, és célkereső képességgel is rendelkezzen.

A fegyver elméleti hatótávolsága 150 kilométer, ami lehetővé teszi az ukrán erők számára, hogy a frontvonal mögé lőjenek vele. Emellett az eszköz kompatibilis az ukrán M142 HIMARS és M270 MLRS rakétaindítókkal is.

LaPlante elmondása szerint az amerikai hatóságok csökkentették a tipikus tesztelési követelményeket, hogy gyorsabban eljuttassák a fegyverrendszert Ukrajnába. Ennek ellenére több probléma - köztük az elektromágneses interferencia, valamint taktikai és technikai kihívások - miatt nem bizonyult hatékonynak az ukrajnai harctéren.

Az ukrán haderő így gyorsan mellőzte a fegyvert. Az amerikai kormány 2023 februárjában ígérte meg először nyilvánosan a GLSDB-k küldését Ukrajnának, de az első használatukra csak egy évvel később került sor, és továbbra is kevés bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy ezeket a fegyvereket sikeresen használták volna.