Amerikai egyetemeken felszámolt palesztinpárti tüntetések

Bostonban, Philadelphiában és Tucsonban a rendőrség beavatkozásával felszámolták a palesztinpárti, Izrael-ellenes egyetemi tüntetéseket.

Bostonban a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) területén péntek hajnalban rohamfelszerelésben érkező rendőrök 15 percet adtak a tüntetőknek a helyszín elhagyására, majd 10 diákot letartóztattak, és eltávolították a sátrakat. Az MTI beszámolója szerint a műegyetem területén a rendőrök hétfőn véget vetettek a tiltakozásnak, de a tüntetők nem sokkal később a felállított kordonokat áttörve ismét sátrakat vertek fel. Sally Kornbluth, az MIT rektora pénteken kiadott közleményében megerősítette, hogy a hatóság többeket őrizetbe vett, és hangoztatta, hogy az intézmény területének mindenki számára működőképesnek és biztonságosnak kell lennie.

Philadelphiában szintén pénteken hajnalban szüntették meg a több mint két hete álló tiltakozótábort, ahol a felszólítások ellenére maradó tüntetőket őrizetbe vették.

Az arizonai Tucsonban az Arizonai Egyetemen a rohamrendőrök könnygázt vetettek be a tüntetés feloszlatására, majd behatoltak a barikádokkal megerősített tiltakozótábor területére. A tüntetők korábban rendőrautókat rongáltak meg, és kövekkel, palackokkal dobálták meg a rendőröket, valamint az egyetemi személyzetet. Az intézmény közleménye szerint a falemezekből és egyéb hulladékból emelt barikád megsértette az intézmény szabályzatát, és az eltávolítására vonatkozó felszólítást figyelmen kívül hagyták a tiltakozók.

Az Egyesült Államokban a palesztinpárti, Izrael-ellenes tüntetések több mint három hete kezdődtek, először New Yorkban, a Columbia Egyetemen, majd az ország több száz intézményére terjedtek át. A tüntetők követelései között mindenhol szerepelt a kapcsolatok megszakítása Izraellel és izraeli hátterű vállalkozásokkal. A megmozdulások során helyenként antiszemita megnyilvánulások is történtek, néhányan az intifádát éltették, és azonnali tűzszünetet követeltek a Gázai övezetben.

Az elmúlt három hét során több mint 2500 tüntetőt vettek őrizetbe, akik között egyetemi hallgatók és kívülről érkezett aktivisták is voltak. Több helyen összecsapások történtek a rendőrökkel, Los Angelesben pedig Izrael-párti ellentüntetőkkel is.