Hszi Csin-ping páncélozott luxuslimuzinja Budapest utcáin

A kínai államfő, Hszi Csin-ping budapesti látogatása során egy különleges járművet használt: egy Hongqi márkájú, páncélozott luxuslimuzint, amely a kínai autóipar csúcsát képviseli. A márka neve, ami a kommunizmus vörös lobogójából ered, már évtizedek óta az állampárt vezetőinek szolgálatában áll.

A Hongqi márka 1958-ban jött létre, hogy a kínai állampárt vezetőit szolgálati járművekkel lássa el. A márka jelenleg a FAW autógyártó csoport tulajdonában van. Hszi Csin-ping a 2022-ben rendszeresített N701-es kódnevű modellt használja, amelyet csak állami személyek számára gyártanak, és amelynek változatából mindössze 50 darabot terveznek legyártani.

Az autó műszaki adatai államtitoknak minősülnek, de ismert, hogy a jármű körülbelül háromtonnás, öt-hat méter hosszú, két méter széles, és több elemében hasonlít az N9-es modellhez, amely már a lakosság számára is elérhető, bár más források szerint az L5-ös típus alapján készülhetett.

A CarScoops szerint a Hongqi lehet, hogy V8-as turbóval vagy V12-es motorral rendelkezik, a kerekek és ablakok pedig golyó- és rakétaállók. A Daily Mail információi szerint a kocsi kisebb bombák és rakéták robbanását is kibírja, levegőszűrő-rendszere pedig vegyi és biológiai támadások ellen is véd. A brit lap szerint egy 6 literes V12-es motor hajtja a gépet, míg a Car News China egy 3 literes V6-os motorról ír, amit egy elektromos motor is kiegészít.

A vörös zászlós autó akár 200 kilométer/órás sebességre is képes. Joe Biden amerikai elnök elismerő szavai is növelték az érdeklődést az autó iránt, amikor Hszi 2023-as amerikai látogatása során azt mondta: „Ez egy gyönyörű autó. Olyan, mint az itteni Cadillacünk.”

Biden elnök a The Beast, azaz A Szörnyeteg becenevű Cadillacket használja, amely egy teherkocsialvázra épített, 10 tonnás, 1-1,5 millió dolláros autó, 20 centiméteres falakkal, füstjelző-tűzoltó és vegyvédelmi rendszerrel, valamint egy 6,5 literes Duramax dízelmotorral, amely 210 lóerős és 100 kilométer/órás maximális sebességre képes. A kerekei több defektet is képesek elviselni.

A legfejlettebb kommunikációs rendszer is megtalálható a Beastben, beleértve a műholdas telefonokat és a direkt vonalakat az alelnökhöz és a Pentagonhoz, ami valószínűleg igaz lehet Hszi autójára is. A Beastben az elnök saját véréből is van egy adag vészhelyzet esetére, de hogy Hszi vére is ott van-e a Hongqiban, azt nem tudhatjuk.