Miért utasította vissza az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet az adományt?

Egy olvasónk tapasztalata szerint az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet (IMEI) nem fogadott el tőle adományt, noha csupán könyveket és DVD-ket kínált fel. Az intézet egy belügyminiszteri utasításra hivatkozva utasította vissza a felajánlást.

Az olvasónk jó szándékkal szerette volna szebbé tenni az IMEI lakóinak mindennapjait, és könyveket, valamint DVD-ket ajánlott fel az intézetnek. Az ajándékozásra vonatkozó szándékát emailben jelezte az intézet felé, és felajánlotta, hogy a DVD lejátszó beszerzését is vállalja, ha szükséges. Az adományozni kívánt könyvek és filmek címjegyzékét is előzetesen jóváhagyásra kínálta fel, és csak azután postázta volna azokat.

Az IMEI válaszában a 16/2023. (VI. 9.) BM-utasításra hivatkozva közölte, hogy magánszemélytől történő felajánlás, adomány elfogadására nincs lehetőség. A válasz felkeltette az érdeklődést, ezért utánanéztem a belügyminiszteri utasításnak, amely részletesen szabályozza az adományok elfogadásának feltételeit. Az utasításban szereplő tilalmak között nem találtam olyat, ami akadályozhatta volna az adomány elfogadását.

Az adomány elfogadására jogosult személynek több szempontot is mérlegelnie kell, többek között azt, hogy teljesíthetők-e az adományozó által megjelölt célok, gazdaságos-e az adomány, megvannak-e a működtetés feltételei, és az adományozó rendelkezik-e a rendelkezési jogával.

Az adományok kezelésére vonatkozó szabályok igen szigorúak. Az intézetnek dokumentálnia kell az adományok bruttó értékét és felhasználásuk módját, valamint írásbeli megállapodást kell kötnie az adományozóval, amit a gazdasági vezető is ellenjegyez.

Az írásbeli megállapodásnak tartalmaznia kell az adomány azonosítására alkalmas adatokat, értékét, felhasználási célját és feltételeit. Emellett az adományozónak nyilatkoznia kell a személyes adatainak kezeléséhez való hozzájárulásról, ami felveti a kérdést, hogy egy belügyminiszteri utasítás hogyan kötelezheti erre a magánszemélyeket.

A BM-utasítás melléklete meghatározza, hogy ki jogosult adományt elfogadni az adomány értékétől és az adományozó jellegétől függően. Az intézményvezető csak 2 millió forint alatti adományt fogadhat el magánszemélytől, ha az adomány értéke meghaladja ezt az összeget, akkor a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka dönthet az elfogadásról.

A szabályok értelmezése nem egyértelmű, és a BM-utasítás egy ponton pongyolán megfogalmazott mondata miatt szükség lehet egy szabály értelmezésére. A helyzet bonyolultsága miatt az IMEI vezetője valószínűleg egyszerűbbnek látta a felajánlás visszautasítását.