Kidobta a szemétbe, aztán milliomos lett belőle

Vér, rettegés, természetfeletti erők, bosszú, halál. Ezekkel a szavakkal is jellemezhetjük Stephen King több mint hetven könyvből álló életművét. Az első megjelent regénye, a Carrie, amely ötven évvel ezelőtt jelent meg, és máig az egyik legnagyobb sikere, a felesége által a szemétből kimentett mű volt. King azóta több mint 400 millió kötetet adott el.

Stephen King a horror műfajának megkerülhetetlen alakja, bár ez a titulus némi pejoratív felhanggal is bírhat, amely elnyomja, mennyire kiváló drámai író is ő valójában. A drámaiság itt nem a sok hullát vagy a válogatott halálnemeket jelenti, hanem a mesteri fordulatokat és jellemrajzokat, amelyek minden regényét többé teszik egy egyszerű rémtörténetnél.

Apjától örökölte a tehetségét

Stephen King gyerekkora nem volt könnyű, és bár ritkán beszél az apjáról, az apa kézirataira való rálelés tizenhárom éves korában nagy hatással volt rá. King már tizenkilenc éves korában publikált, és az írás mellett angol nyelv és irodalom szakon tanult a Maine-i Egyetemen, ahol megismerkedett későbbi feleségével, Tabitha Spruce-szal. A Carrie megírása előtt már két gyermekük volt, és a család anyagi helyzete nehéz volt, Kingnek nyáron mosodában kellett dolgoznia.

Saját élményeiből merített

King a Carrie történetét saját élményeiből és megfigyeléseiből merítette. A regény alapötlete egy nyári munka során, női öltözők és zuhanyzók takarítása közben fogalmazódott meg benne, ahol először találkozott a tamponadagolókkal és a női szemérmességgel. A telekinézis ötlete egy cikk alapján született, amelyet a Life magazinban olvasott. A Carrie karakterét két valós személy ihlette, akiket a zaklatások és a bullying következtében tragikus sors ért.

Utálta saját főhősét

King kezdetben nem volt megelégedve a Carrie karakterével, és úgy érezte, nem tudja hitelesen ábrázolni egy kamaszlány lelkivilágát. Ezért kidobta a történet első vázlatát a szemétbe, de felesége, Tabitha kihalászta onnan, és bíztatta, hogy folytassa. King végül befejezte a regényt, és a Carrie sikere lehetővé tette számára, hogy teljes állású íróvá váljon.

50 éve jelent meg

A Carrie megjelenése után egy évvel, 1974 áprilisában került a boltok polcaira. A regény eladásai akkor kezdtek igazán megugrani, amikor két évvel később megjelent Brian de Palma filmadaptációja. A könyv nem csupán egy egyszerű horror, hanem pszichológiai, társadalomkritikai és szociológiai rétegeket is magában hordoz.

Dráma a köbön

A Carrie története a szexuális forradalom elején játszódik, és bemutatja a magára hagyottságot, az anya-lánya kapcsolatot, valamint a közösségi lúzer sorsát. A regény a bullying aktualitását is hangsúlyozza, és a nevek jelentése is fontos szerepet játszik a történetben.

Megszületett a horrorkirály

A Carrie sikere Stephen Kinget a horrorkirályi cím felé vezette. A regény arról szól, hogy az emberek hogyan mennek el az esendők mellett, és nem látják a korlátokon túl. A Carrie olvasása után a kérdés marad: ki a felelős a borzalmakért? King szerint nem a szörnyektől, hanem az emberektől kell félni.

Stephen King, aki még mindig aktív íróként tevékenykedik, sosem szállt el magától, és szerényen az irodalom Big Mac menüjének tartja magát. Azonban művei, mint A remény rabjai, A holtsáv, A ragyogás, A halálsoron, a 11/22/63 és természetesen a Carrie, kézműves hamburger szintű irodalmi élményt nyújtanak.