„A valaha készült legjobb film” először lesz látható Magyarországon

A Cirko-Gejzír mozi harmincadik születésnapját egy különleges filmvetítéssel és izgalmas programokkal ünnepli. A rendezvénysorozat keretében mutatják be Magyarországon először a „filmművészet történetének első női mesterműveként” és a „valaha volt legjobb filmként” ismert Jeanne Dielman, 1080 Brüsszel, Kereskedő utca 23. című alkotást.

A mozi a harmincéves fennállását számos kedvezménnyel és különleges vetítésekkel ünnepli. A harminc év alatti filmkedvelők május 8-tól egész évben minden jegyre 30% kedvezményt kapnak, míg az éves Cirko-bérletek május 9. és 31. között 30 ezer forintért válthatók meg. A teljes filmlista a mozi weboldalán érhető el.

A Jeanne Dielman című film Louis Marcorelles kritikus által már 1975-ben a filmművészet egyik női mesterműveként lett elismerve, és a Sight and Sound magazin 2022-es szavazásán a legjobb filmnek választották. Chantal Akerman alkotása ötven évvel az első megjelenése után, idén kerül először a magyar közönség elé, július 6-án és augusztus 24-én.

A jubileumi eseménysorozatot a svéd Östlund rendező filmjeivel nyitják meg, amelyek között a fesztiváldíjas művek mellett a korai alkotások és egy rövidfilmes válogatás is szerepel. A vetítések június 21. és 30. között lesznek, és olyan címeket foglalnak magukban, mint A szomorúság háromszöge, A négyzet, és az Akaratlanul.

Augusztus elején, 2. és 4. között Tarr Béla filmjei kerülnek a nagyvászonra, köztük a Családi tűzfészek, a Sátántangó, A torinói ló, valamint a Panelkapcsolat című új bemutató.

Szeptemberben Ingmar Bergman művei töltik meg a mozi terét. A vetítéssorozatban olyan klasszikusokat nézhet meg a közönség, mint az Úrvacsora, a Szégyen, a Szenvedély, a Fanny és Alexander és a Közel az élethez, valamint két dokumentumfilm is terítékre kerül: a Karin arca és a Műhelytitkok – Fanny és Alexander. A Cirko30 eseménysorozat mellett a Szánsájn fesztivál is várja a filmbarátokat június 6. és augusztus 28. között, ahol az elmúlt évek 140 legjobb filmjét (dokumentumfilmeket, vígjátékokat, drámákat, szerzői filmeket, történelmi alkotásokat, magyar műveket, életrajzi portrékat, sikerfilmeket) lehet majd újranézni.