Odaragasztott minket a tévé elé Sean Bean új kosztümös sorozata

Amikor Sean Bean neve egy kosztümös produkció stáblistáján felbukkan, az ember önkéntelenül is elgondolkozik rajta, hogy vajon ebben az újdonságban is fűbe harap majd a színész karaktere? A Shardlake című új tévészéria két, egymással ritkán találkozó zsánert vegyít magába: a történelmi drámát és egy feszült, sötét hangulatú krimit.

A sorozat a 16. századi Angliában játszódik, Boleyn Anna lefejezése után nem sokkal, amikor VIII. Henrik az egyház fejévé nevezi ki magát. A hatalmaskodó Thomas Cromwell megbízottakat küld szét, hogy az ország kolostoraiban vizsgálódjanak, de az egyik küldöttet, Robin Singletont lefejezve találják a Szent Donát monostorban. Ekkor lép színre a testileg deformált, de éles elméjű ügyvéd, Matthew Shardlake (Arthur Hughes), akit Cromwell (Sean Bean) bíz meg a gyilkosság kivizsgálásával. Shardlake nem egyedül vág neki az útnak, vele tart a piperkőc és nagyszájú Jack Barak (Anthony Boyle), aki Cromwell ügynökeként próbálja bezáratni a kolostort. A két főhős közötti dinamika különleges, és nehéz megmondani, hogy ki az elviselhetetlenebb közülük.

A sorozatot Stephen Butchard készítette, aki korábban Az utolsó királyság című sorozatot is adaptálta. A Shardlake mindössze négy epizódból áll, de a kidolgozott karakterek és az intrikus történetvezetés miatt a nézők könnyen a képernyő előtt ragadnak. A fényképezés borongós, már-már komikusan darkos, és a stáb részben Magyarországon forgatott.

Sean Bean karaktere, Cromwell fenyegető atyai figuraként áll a két fiatal főhős fölött, és hajtja őket az ügy megoldására. A kolostorban történő nyomozás során a szerzetesek nem könnyítik meg Shardlake és Barak dolgát, akik összezárnak és titkolóznak. A sorozatban levágott fejek és öldöklés is előfordul, de a Trónok harca-méreteket öltő 18+-os szórakozást keresők csalódni fognak.

A Shardlake más sorozatoktól eltérően inkább a Szent Donát szűk folyosóin marad, kosztümös thrillerré válva, ahol maszkos őrültek rohangálnak, és senkiben sem lehet megbízni. A négy epizód ellenére a sztori alapos és lassan csordogáló, az írók ügyesen illesztették be a könyv sarokpontjait a tévéadaptációba. C. J. Sansom, az eredeti regénysorozat szerzője sajnos nem érhette meg a premiert, mivel pár nappal a bemutató előtt hunyt el.

A Shardlake ritkán látható műfaji ötvözet, amely új területre merészkedik a whodunnitok terén. A sorozat hangulata közelebb áll Az utolsó királysághoz, de nem válik olyan szárazzá, mint egy történelemóra.

7/10

A Shardlake teljes első évada magyar felirattal nézhető meg a Disney+-on.