A Rám-szakadék és a klímaváltozás

A Rám-szakadék, Magyarország egyik legnépszerűbb természeti látványossága, nem menekülhet a klímaváltozás és az emberi tevékenység hatásai elől. A szurdokot sziklaomlás érte, ami a turistautat is részben elzárta, és felveti a látogathatóság újraértékelésének szükségességét.

Bizonytalan időre lezárták a Rám-szakadékot, miután sziklaomlás történt, amely több mint százezer évente látogató turistautat érintett. A szakadék középső szakaszán zúdultak alá a kövek és sziklák, amelyek átmenetileg járhatóvá tették az utat, de a további használatot már nem ajánlják.

Az omlás hátterében három fő tényező áll: a természetes fizikai aprózódás, a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási jelenségek, és az emberi jelenlét. A szurdokvölgyben lévő andezit és breccsa kőzetek a hőingadozás és a csapadék miatt repedeznek és erodálódnak. Az özönvízszerű esők és a túrázók által okozott taposás is hozzájárul a sziklák gyorsabb kopásához.

A Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője szerint a látogathatóság felülvizsgálata szükséges lehet. A szurdokban való túrázás csak megfelelő felszereléssel ajánlott, és a terület csak saját felelősségre látogatható. A szakadék újranyitásáról még korai lenne beszélni, hiszen először szakembereknek kell felmérniük a helyzetet.

A Rám-szakadékban 2019-ben már történt egy kisebb sziklaomlás, amit követően biztonságosnak ítélték a területet. A Pilis többi szurdokában nem számítanak hasonló eseményre, mivel a Rám-szakadék mélysége, keskenysége és látogatottsága kiemelkedik a többi közül.

Az élő környezet is érzékeny a klímaváltozásra és az emberi tevékenységre. A Pilisi Parkerdő kezelésében álló fővárosi erdőkben már dolgoznak a fenntarthatóságon. A Városierdő-fejlesztési Programban azonban meglepetések érték az erdészeket, például a 2022-es aszály miatt a facsemeték és az idős fák is megsínylették a kedvezőtlen időjárást. A program keretében kutatásokat végeztek, amelyek szerint a budai oldal makroklímája 2050-ig átalakulhat, ami veszélyeztetheti az itteni erdők jövőjét.