Zsugorinfláció: Egyre több termék kisebb kiszerelésben

A Nébih honlapján folyamatosan frissülő listán szerepelnek azok a termékek, amelyek kiszerelése a zsugorinfláció miatt csökkent. A jelenségre a magas árbevételű élelmiszer-kereskedőknek már március óta plakátokon keresztül kell felhívniuk a vásárlók figyelmét.

A kormány rendelete értelmében 2023 március 1-től az 1 milliárd forint feletti árbevételű élelmiszer-kereskedők kötelesek tájékoztatni a fogyasztókat a csomagolási mennyiség csökkenéséről. A Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) naprakész listát közöl honlapján azokról a termékekről, amelyek kiszerelése a gyártók döntése nyomán kisebb lett.

Az elmúlt időszakban több termék is csatlakozott a zsugorodó kiszerelésű termékek sorához. Ilyen például a Milli kaukázusi kefír, amelynek kiszerelése 450 grammról 400 gramra csökkent. A Somat Excellence mosogatógél esetében is észrevehető a változás: korábban 1,89 literes kiszerelésben kapható volt, mostanra azonban 1,62 literre csökkent. A Waffi Hazelnut mogyoró ízesítésű mártott ostya és a Sissy zsírszegény túró szintén kisebb méretben kerül a polcokra, előbbi 30 grammos helyett már csak 23 grammos kiszerelésben, utóbbi pedig 500 grammos helyett 400 grammos csomagolásban érhető el.

Kozák Tamás, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára megjegyezte, hogy a kormányzati intézkedések eddig nem hoztak változást a boltok forgalmában, inkább a gyártók gyakorlatát várják befolyásolni a zsugorinflációs szabályozások.