OTP részvények az élen a magyar tőzsdén

Kedvező nemzetközi részvénypiaci hangulat és az OTP bank pozitív hírei hatására emelkedéssel zárt ma a magyar tőzsde, ahol a blue chip kategóriában az OTP részvényei kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

A BUX-index a nap végén 1,38 százalékos emelkedéssel zárta a kereskedést az előző záróértékhez képest, ami azt jelenti, hogy a magyar részvényindex jelenleg a 20, 50 és 200 napos mozgóátlagok felett helyezkedik el, így hosszabb távon is emelkedő trendet mutat.

A hazai blue chip vállalatok közül az OTP részvényei 2,79 százalékos növekedéssel zártak, követve a társaság közgyűlését, ahol Csányi Sándor elnök-vezérigazgató bejelentette, hogy az OTP történetének legnagyobb akvizíciója előtt áll, egy EU-s piacra tettek ajánlatot, és Ukrajnában is vásárolhatnak állami bankot, amelyet privatizálnának. Az orosz érdekeltségét pedig akár 50 százalékos diszkonttal is eladná a pénzintézet. A Richter részvényei 1,38 százalékkal, míg a Mol részvényei 0,2 százalékkal erősödtek. Ezzel szemben a Magyar Telekom részvényei 0,44 százalékos csökkenést szenvedtek el.

A kisebb kapitalizációjú, úgynevezett midcap részvények között vegyes volt a kép: a PannErgy 3,3 százalékos, a Masterplast pedig 1,2 százalékos árfolyamcsökkenést könyvelhetett el. A Zwack részvényei viszont 3,5 százalékos emelkedéssel zártak, ezzel a midcapek között a legjobb teljesítményt nyújtva.

A nap legnagyobb forgalmát az OTP részvényei generálták, összesen 11,0 milliárd forint értékben történt kereskedés velük. A legtöbbet forgalmazott öt részvény között helyet kapott még a Richter, a Mol, a Magyar Telekom és az Opus is. Az elemző szerint a nemzetközi hangulat is kedvezően alakult pénteken.

A BUMIX index 0,47 százalékos mínuszban zárt a csütörtöki záróértékéhez viszonyítva.