1323 iskolát érintett bombariadó Szlovákiában

Szlovákiában kedden kora estig összesen 1323 iskolában volt bombariadó, ami extrém méreteket öltött, és a rendőrség teljes erőbedobással dolgozik az ügyön.

A szlovák rendőrség tájékoztatása szerint a fenyegetés ellenőrzése és a tettes azonosítása folyamatban van. A bombariadó nemcsak az iskolákat, hanem bankokat és kereskedelmi láncokat is érintett. A fenyegető üzeneteket az igazgatóknak küldték emailben, melyeket egy orosz címről indítottak szlovák nyelven. Az üzenetek tartalmazták a következő szöveget: „Legyetek bárhol, a mudzsáhidek megölnek titeket a városaitokban. Az iskola területén bomba van.”

A részletes adatsor szerint Pozsony megyében 110 iskolában, Trencsén megyében 148-ban, Nyitra megyében pedig 232-ben, Nagyszombat megyében 119 iskolában volt bombariadó. Eperjes megyében 176-ban, Kassa megyében 216-ban. Besztercebánya megyében 94-ben, míg Zsolna megyében pedig 228 iskolában érkeztek fenyegető üzenetek. Az állítólagos támadó az iszlám vallást szóba hozva közölte, hogy robbanóanyag van az iskolában és nagy támadásra készül.

A szlovák hatóságok komolyan veszik a fenyegetést, és a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség terrorista cselekmény gyanúja miatt indított eljárást. Az elkövető akár 20-25 évig terjedő, vagy akár életfogytiglani szabadságvesztésre is számíthat, ha bűnösségét bebizonyítják.

A hatóságok közlése szerint 995 oktatási intézmény, 110 bankfiók és 40 szórakoztatóelektronikai szaküzlet kapott olyan e-mailt, amely alapján bombariadót rendeltek el. A bombafenyegetések közül eddig egy sem bizonyult valódinak. A rendőrség közösségi oldalán kiemelte, hogy a bombafenyegetések száma rendkívül nagy, és teljes erőbevetéssel dolgoznak az érintett épületek biztonsági ellenőrzésén és a fenyegetések hátterében álló személyek azonosításán. Az eseteket a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) vizsgálja, amely terrorfenyegetés címén indított eljárást. Ilyen bűncselekmény elkövetőjére Szlovákiában húsztól huszonöt évig terjedő, esetenként életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

Az ÚjSzó információi szerint a bombafenyegetéseket az iskolák szlovák nyelven, orosz e-mail címről írták. A névtelen üzenetekben az iszlámot és Allahot emlegetik. Pozsony megyében hasonló e-mailek miatt már pénteken is bombariadó volt 120 iskolában, de a kedd reggel szétküldött üzenet szövege nem egyezik meg a péntekivel. Mindkét esetben terrorcselekmény különösen súlyos bűntette miatt indult eljárást. Az intézkedések végrehajtásába tűzszerészeket, kutyás rendőröket, illetve a kerületi igazgatóságok rendészeti egységeit is bevonták.