A fővárosi listák sorrendjének kisorsolása

A Fővárosi Választási Bizottság kedden meghatározta a fővárosi listák sorrendjét, amelyek a Fővárosi Közgyűlés 32 tagjának választásán szerepelni fognak.

A budapesti választópolgárok a választási rendszer módosítását követően ismét listás választással döntenek a Fővárosi Közgyűlés tagjairól, melynek a közvetlenül választott főpolgármester is tagja lesz. Budapest ebben a választási rendszerben egyetlen választókerületként funkcionál.

A jelölőszervezeteknek kedden 16 óráig volt lehetőségük listát bejelenteni a Fővárosi Választási Bizottságnál. A bejelentés feltétele az volt, hogy a szervezet vagy főpolgármester-jelöltet, vagy legalább három budapesti kerületben polgármesterjelöltet állítson. Amennyiben több szervezet közös főpolgármester-jelöltet, vagy legalább három kerületben közös polgármesterjelöltet állított, úgy közös listát alkothattak.

Az FVB által kialakított sorrend a szavazólapon a következőképpen alakul:

  1. Magyar Kétfarkú Kutya Párt
  2. Mi Hazánk Mozgalom
  3. A Nép Pártján
  4. Magyar Munkáspárt
  5. Magyar Szolidaritás Mozgalom - Lokálpatrióták Erzsébet Városáért - Helló Pesterzsébetiek
  6. Tisztelet és Szabadság Párt
  7. Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület - LMP-Magyarország Zöld Pártja
  8. Fidesz-Magyar Polgári Szövetség - Kereszténydemokrata Néppárt
  9. Párbeszéd-A Zöldek Pártja - Demokratikus Koalíció - Magyar Szocialista Párt
  10. Momentum Mozgalom.

A fővárosi listákon legfeljebb 96 jelöltet lehet állítani, és a jelöltek sorrendjét a jelölőszervezetek határozzák meg, amely a lista bejelentése után már nem módosítható. A választópolgárok egy listára adhatják le szavazatukat, és a listák a szavazatok arányában osztoznak majd a mandátumokon.

Az FVB minden bejelentett listát nyilvántartásba vett, mivel azok eleget tettek a jogszabályi előírásoknak.