Európai építőipar: Továbbra is aggodalomra ad okot a helyzet

Az euróövezet építőiparának aktivitása áprilisban is csökkenő tendenciát mutatott, ami már a 24. egymást követő hónapot jelenti, és a lakásszektor továbbra is a leggyengébben teljesítő ágazat.

Gyorsuló ütemben csökkent az építőipari aktivitás az euróövezetben áprilisban, a Hamburg Commercial Bank (HCOB) és a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet felmérése alapján. A beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke a márciusi 42,4 pontról 41,9 pontra mérséklődött, ami azt jelzi, hogy a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítménye továbbra is csökken. A BMI 50 pont feletti értéke növekedést, míg 50 pont alatti értéke csökkenést jelez. Az új megrendelések csökkenése már a 25. egymást követő hónapban folytatódott áprilisban, bár a visszaesés mértéke mérséklődött, azonban a beszerzési aktivitás már a 23. hónapban gyengült, és a foglalkoztatási szint is a 14. hónapban csökkent, miközben az alvállalkozók elérhetősége javult.

A vállalatok a következő 12 hónapra vonatkozó kilátásai eltérően alakultak az egyes országokban. A németországi cégek negatívan vélekedtek, míg a francia vállalatok 2022 közepe óta először mutattak optimizmust. Az olasz építőipari vállalatok növekedési várakozásai pedig 23 havi csúcsot értek el. Az inputköltségek inflációja a második negyedév elején héthavi mélypontra mérséklődött.

Az euróövezet visszaesését áprilisban is a németországi építőipari aktivitás gyorsuló ütemű gyengülése vezette, míg Franciaországban mérséklődő, de még mindig jelentős csökkenést regisztráltak. Olaszországban pedig hét hónap növekedés után az építőipari BMI ismét a zsugorodást jelző 50 pont alatti tartományba került, áprilisban 48,5 pontra esett a márciusi 50,3 pontról.