Nagy Márton az Indexnek: Ennyi pénz a világon nincs

„A kormány beavatkozása az üzemanyagárakba – ami alapvetően inkább önkéntes vállalásra épül, mint erős regulációra – megtette a hatását” – nyilatkozta kedden az Indexnek a nemzetgazdasági miniszter.

A nemzetgazdasági miniszter, Nagy Márton az Indexnek adott interjúban kifejtette, hogy a kormány beavatkozása az üzemanyagárakba hatásos volt, és ez az intézkedés inkább önkéntes vállalásra épült, mint erős regulációra. A miniszter szerint a gazdaság újraindult, és az első negyedéves GDP-adat a várakozásoknál erősebb lett, amely matematikailag 3 százalék feletti éves eredményt vetít előre. Ugyanakkor problémának látja, hogy az emberek a mindennapi életükben gyengébben érzékelik a gazdaság újraindulását, ami a tavalyi év nagy megrázkódtatása és az inflációs kérdések miatt van.

Nagy Márton kiemelte, hogy a gazdaság export oldala okoz problémát, amely a német és az Európai Unió gazdaságának helyzete miatt szenved. A miniszter szerint a német gazdaság sikeressége közvetlenül összefügg Magyarország sikerével.

Az üzemanyagárakban megfigyelhető jelentős áremelkedés miatt a kormány úgy döntött, hogy beavatkozik. A miniszter szerint az emberek látják a gazdaság újraindulását és a reálbéremelkedést, de az árakat továbbra is árgus szemekkel figyelik. A kormány szerint az infláció letörése ellenére az üzemanyagárakban megfigyelhető jelentős áremelkedés félelmet generálhat az emberekben, és úgy érezhetik, mégiscsak visszatérhetnek a magas árak.

A kormány beavatkozása jelentősen csökkentette az üzemanyagárakat, mind a nagy-, mind a kiskereskedelmi árakban. A miniszter szerint a magyar üzemanyagokat a régiós átlagár szintjén kell tartani, és a kereskedelmi szereplők ettől eltávolodtak. A Központi Statisztikai Hivatal és Magyar Ásványolaj Szövetség szerint a magyar árak a régiós átlagszinteknél magasabbak voltak. A Független Benzinkutak Szövetsége szerint a kormány beavatkozása miatt – amely után 17 forinttal csökkentek a hazai üzemanyagok árai – a kiskereskedőknek veszteségesen kell értékesíteniük az üzemanyagokat.

Nagy Márton arra is kitért, hogy a kormány most a lakosság és a vállalatok óvatossági motívumának oldására, valamint a konjunktúra, a gazdaság újraindulásának erőteljesebb érzékelésére koncentrál. A cél az, hogy a gazdaság újraindulását ne csak a nagyvállalatok, hanem a kis- és közepes vállalatok is érzékeljék.

A miniszter kiemelte, hogy a kormány az elmúlt időszakban több intézkedést is hozott a lakosság konjunktúra-érzékelésének növeléséért, mint például az Otthonfelújítási Programot és egy 15 milliárd forintos pályázati programot, amely a turisztikai szektort érinti. Nagy Márton szerint a 2,5 százalékos növekedési cél és a költségvetési hiány 4,5 százalékon tartása a fő cél, de az elsődleges cél a 2,5 százalékos hiánycél maradt.

A miniszter az Európai Unió gazdaságában látott problémákról is beszélt, és úgy vélekedett, hogy Brüsszel három finanszírozási kötelezettséggel néz szembe, amelyek mindegyike 500 milliárd eurót meghaladó tétel. Szerinte Brüsszel az Unió versenyképességét az utolsó helyre pozicionálja, és elfelejtette, hogy jól működő gazdaság hiányában nem képes másra pénzt áldozni.

Végül a miniszter a román gazdaság növekedésével kapcsolatos hírekre reagálva kijelentette, hogy azok, akik szerint Románia lehagyta Magyarországot, politikailag motivált és az objektivitást teljesen mellőző kijelentéseket tesznek. A miniszter szerint a magyar gazdaságpolitika és gazdaságstratégia nem azt mondja, hogy minden áron és minél gyorsabban el kell érni az uniós fejlettség 90 százalékát, hanem a magyar vállalkozások fejlesztésével és az emberek életminőségének javításával akarják ezt elérni. Az Eurostat jelentése szerint 2023-ban először fordult elő, hogy az árszínvonalak közti különbségeket kiküszöbölő vásárlóerő-paritáson a romániai fizetések megelőzték a magyarországiakat. Nagy Márton erre azt mondta: „Akik szerint Románia lehagyott minket, azok kérdezzék meg az embereket, hogy hol szeretnének élni: Magyarországon vagy Romániában. Ezek politikailag motivált és az objektivitást teljesen mellőző kijelentések. Az ellenzéki képviselőknek, valamint azoknak a közgazdászoknak, akik szerint Románia lehagyta a Magyarországot, azt üzenem, hogy beszéljenek erről az emberekkel.”.