Ötvenmillió eurónyi hamis bankjegy lefoglalása Nápolyban

Közel ötvenmillió euró értékű hamis ötveneurós bankjegyet foglalt le a pénzügyőrség egy nápolyi pénzverdében, ahol hét embert, köztük a banda főnökét is őrizetbe vettek.

A lefoglalás a Nápolyhoz tartozó Ponticelli kerület egyik gyárépületében történt, ahol a pénzügyőrség a kora reggeli órákban csapott le a hamisítókra. A helyszínen hét személyt, köztük egy hetvenéves, büntetett előéletű nyomdászt fogtak el, akit a hatóságok a csoport vezetőjének tekintenek.

A hatóságok által lefoglalt hamis bankjegyek értéke megközelíti az ötvenmillió eurót. A hamisításhoz használt gépekben további nyolcvan ív papírt találtak, amelyekkel tizenkét bankjegyet lehetett volna nyomtatni. A szakértők szerint az elkövetők az offset nyomtatási technikát alkalmazták, amelynek segítségével szinte tökéletes másolatokat készítettek az eredeti ötveneurós bankjegyekből.

A banda, amelyet a Napoli Group (Nápoly csoport) néven is ismernek, áprilisban telepedett le Ponticelliben, és azóta a hatóságok folyamatosan figyelemmel kísérték tevékenységüket. A leleplezésig a hamisítók szünet nélkül dolgoztak, váltott műszakokban őrizve a gépeket, amelyeket sosem állítottak le. A rendőrségi rajtaütés során is dolgoztak, csupán ketten pihentek abban az időben, míg a többiek a pénznyomtatást folytatták.

A hatóságok kiemelték, hogy a csoport rendkívül jól szervezett volt, és professzionális gépeket használtak a hamis bankjegyek előállításához. A banda tagjai nem hagyták el az épületet, mivel külső személyek látták el őket élelemmel. A pénzt az épületből folyamatosan furgonokkal szállították el. Nápoly és környéke ismert a hamisítók tevékenységéről, ahol nem csak pénzt, hanem útleveleket is magas minőségben állítanak elő. Az elmúlt öt évben tizenhat személyt vettek őrizetbe pénzhamisításért, öt pénzverdét foglaltak le, és százmillió euró értékben találtak hamis eurókat.