A magyar élelmiszerek adóterhe Európa csúcsán

A Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) elnöke, Éder Tamás szerint Magyarországon a legmagasabb az élelmiszerek adója Európában, ami jelentős hatással van az árakra és a versenyképességre.

A magyar élelmiszerek adóterhe kiemelkedik az európai mezőnyből. Éder Tamás, a FÉSZ elnöke szerint ez az oka annak, hogy a magyar vásárlók gyakran inkább a szomszédos országokban, például Szlovákiában teszik meg a bevásárlást, annak ellenére, hogy ez akár 100 kilométeres utazást is igényelhet.

Az elnök kifejtette, hogy a magyar élelmiszerárak magasságát a 10 évvel ezelőtt átalakított adóstruktúra okozza. Magyarországon az élelmiszerek többségére 27%-os általános forgalmi adó (ÁFA) vonatkozik, míg az Európai Unió átlagos élelmiszer ÁFÁ-ja 14-15% körül mozog.

Éder Tamás rámutatott, hogy a magas ÁFA-n túl a népegészségügyi termékadó is növeli az élelmiszerek árát, amelyet a kiskereskedelmi extra profitadó és az egyik legmagasabb EPR-díj is tetéz az EU-ban.

A FÉSZ elnöke szerint mindezek fényében meglepő, hogy az élelmiszerárak mégsem a legmagasabbak az EU-ban, ami a magyar jövedelmek alacsony szintjével és az élelmiszeripari cégek alacsony profitjával magyarázható. Ez a helyzet azonban a magyar élelmiszeripar versenyképességének gyengüléséhez vezet.

Az élelmiszerinfláció kapcsán Éder Tamás megjegyezte, hogy az 56%-os tetőponton az uniós átlagot is jelentősen meghaladta. Végezetül az elnök nem számít arra, hogy az élelmiszerárak jelentősen csökkennek majd a közeljövőben, hacsak az adótétel nem csökken.