A mesterséges intelligencia kockázatai és lehetőségei a pénzügyi szektorban

A mesterséges intelligencia (AI) eszközök nemcsak előnyökkel, hanem veszélyekkel is járhatnak a pénzügyi stabilitás szempontjából, amelyek miatt a jegybankárok egyre inkább aggódnak. Ugyanakkor az AI segítheti a jegybankárok munkáját is, például az infláció előrejelzésében.

Eddie Yue, a hongkongi monetáris hatóság vezérigazgatója szerint a pénzintézetek egyre inkább függővé válhatnak a domináns AI-cégektől és felhőalapú számítástechnikai cégektől, ami rendszerszintű működési kockázatokat okozhat, ha ezek a rendszerek meghibásodnak. Chia Der Jiun, a Szingapúri Monetáris Hatóság ügyvezető igazgatója a mesterséges intelligencia rossz kezekbe kerülését és a csalások, valamint kibertámadások lehetőségét emelte ki, amelyeket az AI potenciálisan fokozhat.

Amerikai és brit tisztviselők aggodalmukat fejezték ki az úgynevezett "fekete doboz" algoritmusokkal kapcsolatban, amelyek diszkriminálhatnak bizonyos hitelfelvevőket, és amelyek kimenete nem jósolható meg könnyen, ha a banki hitelezésben használják őket. Ezenfelül a bűnözők is felhasználhatják az új technológiákat, mint például a deepfake videókat, amelyekkel csalárd befektetéseket reklámozhatnak.

Yue szerint a mesterséges intelligencia által generált hamis tartalmak és pletykák, különösen piaci stressz idején, amikor az emberek bizalma alacsony, rendszerszintűvé súlyosbíthatják a feszült helyzeteket a közösségi médiában. Mindazonáltal mind Yue, mind Chia kiemelte az AI produktív felhasználásának lehetőségeit is. Chia szerint az AI hasznos lehet a közösségi médiában uralkodó érzelmek felfogásában, míg Joachim Nagel, a Bundesbank elnöke az infláció jobb előrejelzésében látja az AI szerepét.