Németország további adósságfelvétel előtt

Németország gazdasági nehézségek miatt 2025-ben további 8 milliárd euró nettó új adósságot tervez kibocsátani, miközben a kormánykoalíció a jövő évi költségvetésről folytat összetett tárgyalásokat.

A Bloomberg jelentése szerint a német kormány a gyenge gazdasági helyzet miatt jelentős mértékű, 8 milliárd eurós nettó új adósságfelvételt tervez 2025-re. Ez a lépés a kormány hitelfelvételi kapacitásának bővülését eredményezi, lehetővé téve, hogy a korábban előirányzott 16 milliárd euró helyett akár 24 milliárd eurót (25,8 milliárd dollár) vonjon be a kötvénypiacokról. Christian Lindner pénzügyminiszter a gazdasági lassulás idején rendelkezésre álló nagyobb mozgástér kihasználásával maximalizálja az elérhető többletforrásokat a német adósságfék-mechanizmus szabályai szerint.

Az idei nettó új adósság várhatóan 40 milliárd euró lesz, ami jelentős csökkenés a 2023-as mintegy 70 milliárd euróhoz képest. Ennek oka, hogy Lindner visszaállította az alkotmányos hitelfelvételi korlátokat, amelyeket először 2019 óta alkalmaznak ismét.

A kormánykoalíció, mely Olaf Scholz kancellár szociáldemokratáiból, a Zöldekből és a Szabad Demokraták pártjából áll, azt tervezi, hogy július elején fogadja el a jövő évi költségvetést. Ezt követően augusztus közepén kerül sor a parlamenti vitákra. A tárgyalások során várhatóan élénk vita alakul ki a pártok között, főleg Lindner kiadások csökkentésére irányuló törekvései miatt.

A Covid-19 járvány és az energiaválság kezelése érdekében ideiglenesen felfüggesztett adósságfék most újra érvénybe lép, ami azt jelenti, hogy a védelmi minisztérium kivételével minden minisztériumnak kevesebb forrással kell gazdálkodnia. Boris Pistorius védelmi minisztert mentesítették ez alól a megszorítás alól, hogy Németország teljesíteni tudja a NATO-beli kötelezettségvállalását: hosszú távon a GDP-jének legalább 2%-át fordítja védelmi célokra.

Ezen túlmenően Németországot sújtja egy alkotmánybírósági ítélet is, amely korlátokat szabott azon finanszírozási formák használatának, melyekkel korábban megpróbálták megkerülni az adósságkorlátot. Ez komoly hatást gyakorolt a kormány pénzügyi tervezésére.