Magyarország „oroszbarát” – mondta a lengyel külügyminiszter-helyettes

Lengyelország nem támogatja a vétójog teljes eltörlését az Európai Unió döntéshozatalában, de bizonyos területeken, mint például a védelmi és biztonságpolitikában, elképzelhetőnek tartja az egyhangú döntéshozatal megszüntetését – közölte Andrzej Szejna lengyel külügyminiszter-helyettes.

Andrzej Szejna a RMF FM lengyel kereskedelmi rádióban beszélt arról, hogy Lengyelország nem fogadja el a vétójog teljes eltörlését az EU-ban, de a vétójog részleges eltörlését Magyarország „oroszbarátságával” indokolta meg. A lengyel külügyminiszter-helyettes szerint a vétójog kétélű kard lehet, ha az EU bővítéséről van szó, különösen Ukrajna jövőbeli csatlakozásával kapcsolatban. Szejna hangsúlyozta, hogy a bővítés terén az EU tagállamainak egyénileg kell dönteniük, de más témákban, mint például a védelmi politika, elképzelhető az egyhangú döntéshozatal megszüntetése.

A lengyel külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy az oroszbarát Magyarország esetében mennyire rosszul működik a vétójog, de konkrét példát nem említett. Orbán Viktor miniszterelnök a vétó eszközével legutóbb akkor élt, amikor tavaly év végén nem járult hozzá az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatás átadásához, bár idén február elején mégis beleegyezett a támogatásba, miután állítása szerint megfelelő biztosítékokat kapott arra, hogy „Magyarország pénze nem kerülhet Ukrajnába”.

Az Ukrajnával való csatlakozási tárgyalások megkezdésével kapcsolatban is belengette a vétót a kormányfő, de végül nem használta fel ezt a jogot. Orbán Viktornak a jövőben még lesz lehetősége megvétózni Ukrajna csatlakozását is.

A lengyelek szerint változásra van szükség

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter szerint az EU reformjában nem biztos, hogy szükséges az alapszerződések módosítása, de nem zárható ki, hogy egyes tagállamok ezt teszik függővé az uniós bővítéstől. Sikorski megjegyezte, hogy a reform legvitatottabb része az lehet, ha bizonyos területeken megszüntetnék az egyhangú döntéshozatalt, és hozzátette, hogy az EU-nak hatékonyabb döntéshozatalra van szüksége, ha „több mint harminc tagú hatalommá” akar válni.

Cseh külügyminiszter: A magyar kormánynak is félnie kellene Oroszországtól

Jan Lipavsky, Csehország külügyminisztere szerint naivitás azt gondolni, hogy az oroszok győzelmük esetén megállnának az ukrán határnál. A cseh társadalom nagy része kritikusan áll Orbán Viktor kormányához, és Lipavsky szerint Magyarországnak is félnie kellene Oroszországtól. A cseh külügyminiszter hibának tartja, hogy Orbán Viktor túlpolitizálta a Visegrádi Négyeket, és úgy véli, hogy a magyar miniszterelnök tudatosan használta politikai céljaira a csoportot.

Lipavsky szerint a magyar kormány nem szövetségese a cseh kormánynak, de a NATO-ban minden partnert szövetségesnek hívunk, így a kapcsolatok bonyolultak. A cseh külügyminiszter egyelőre nem támogatja az Európai Bizottság javaslatát, amely szerint megváltoztatnák az egyhangú tanácsi szavazások rendszerét, és csak a leglényegesebb témákra hagynák meg a vétójogot. Lipavsky szerint az EU-n belül tárgyalni kell ezekről a javaslatokról, és bár sok tagállam érdekeit védi az egyhangúság elve, nem gondolja, hogy ez a téma a közeljövőben terítékre kerülne.

Jan Lipavsky a 444-nek adott interjúban kifejtette, hogy a Visegrádi Négyek (V4) nem szövetség, hanem vitafelület, és a közös értékekre kellene alapozni ezt a közösséget. A cseh külügyminiszter szerint nem tud róla, hogy bizalmi törés lenne a NATO-ban, de minden állam a saját biztonságáért felelős, és az orosz imperializmust tartja az európai biztonság elleni legnagyobb fenyegetésnek. Lipavsky arról is beszélt, hogy a cseh társadalom nagy része kritikusan áll Orbán Viktor kormányához, és az orosz imperializmus évszázadok óta létezik, nem akarja, hogy megismételjük a második világháború előtti megbékélési politikát. A cseh külügyminiszter szerint hiba volt ennyire átpolitizálni a V4-et, és Orbán tudatosan használta politikai céljaira a csoportot. A vétójog témájában Lipavsky szerint beszélni kell az EU jövőjéről, bár neki sem tetszenek az eddig felvetett javaslatok.