Az amerikai betétbiztosítónál feltárt szexuális zaklatások

Az amerikai betétbiztosító (FDIC) szervezeténél széles körben elterjedt szexuális zaklatások és egyéb visszaélések sorozatát tárták fel, amelyek ellen átfogó változtatások bevezetését sürgetik.

Az FDIC-nél több mint 500 személy jelentett visszaélést, akik közül a legtöbben az ügynökség jelenlegi alkalmazottjai. Egy öt hónapos vizsgálat során kerültek napvilágra ezek az adatok. A Cleary Gottlieb jogi iroda bizonyítékokat talált arra is, hogy az ügynökségnél gyakori a megtorlás azokkal szemben, akik panaszt emeltek a feletteseik ellen.

Az FDIC elnöke, Martin Gruenberg, aki közel két évtizede tölt be magas rangú vezetői pozíciót az ügynökségnél, nyilatkozatában "kijózanító" képet festett a szabályozó hatóság helyzetéről. Beszámolt arról, hogy számos munkatárs fájdalmas tapasztalatokról, rossz bánásmódról, félelemről, valamint düh és szomorúság érzéseiről számolt be.

Gruenberg, aki demokrata párti és jelenleg másodszor tölti be az FDIC vezetői posztját, elismerte, hogy "végső soron ő a felelős" az ügynökségnél történtekért, és bocsánatot kért az esetleges hiányosságokért.

A vizsgálatot a Wall Street Journal tavalyi beszámolói váltották ki, és Joe Biden elnök 2022-ben nevezte ki Gruenberget az FDIC élére. Amennyiben Gruenberg távozna vagy eltávolítanák, az FDIC szabályzata szerint az alelnök, a republikánus Travis Hill venné át a helyét, ami veszélyeztetheti a kormányzat azon törekvéseit, hogy szigorúbb pénzügyi szabályokat vezessenek be a banki tőkekövetelmények terén, amelyeket a bankok és a republikánus politikusok ellenállása kísér.