Az osztrák kormány Koszovóba küldené a nem uniós elítélteket

Az osztrák kormány tervei szerint a nem uniós tagállamokból származó elítélt bűnözők büntetésüket Koszovóban tölthetnék le, egy dán kezdeményezés nyomán.

Az osztrák kormány azt tervezi, hogy a nem uniós tagállamokból származó elítélteket Koszovóba toloncolnák, ahol letölthetnék büntetésüket. A Politico információi szerint ez az ötlet valószínűleg egy dán kezdeményezésből ered, amely szerint Dánia 2021 decemberében kötött egy megállapodást Koszovóval, hogy 10 évre, 210 millió euró ellenében egy koszovói kisváros börtönét használják 300 elítélt számára.

Azonban a dán-koszovói megállapodást a koszovói parlament még nem ratifikálta, így a terv még nem valósult meg. Az osztrák kormány komoly szándékát mutatja, hogy Gerhard Karner belügyminiszter konzultált a dán igazságügyi miniszterrel, Peter Hummelgaarddal, egy bevándorlásról szóló konferencián.

A tervet vegyes érzelmekkel fogadták, hiszen kritikusai szerint az uniós menedékjogot és az emberi jogokat is sérti. Karner belügyminiszter azonban nem rejti véka alá, hogy támogatja a Ruanda-modellt, amelyet még Boris Johnson brit miniszterelnök idején vetettek fel, és amely az illegális bevándorlók Ruandába történő kitoloncolását javasolta. Karner szerint nem lenne ellenére az uniós jogszabályoknak ebben az irányban történő módosítása.