Amerikai húsipar: Több a füst, mint a láng

Az amerikai nagyvállalatok gyorsjelentési szezonjában a Palantir Technologies és a Tyson Foods részvényei jelentős zuhanást szenvedtek a jelentések közzététele után.

Az elmúlt napokban az Apple, a Microsoft és a Google pénzügyi gyorsjelentéseit már megismerhettük, de a figyelem hétfőn a Palantir Technologies és a Tyson Foods felé irányult. A Palantir részvényei a bejelentés előtti hétfői kereskedési napon 8 százalékot emelkedtek, azonban a csalódást keltő adatok nyilvánosságra hozatala után ugyanennyit estek. A cég 634 millió dolláros árbevétellel és 105,5 millió dolláros adózás utáni eredménnyel zárta az elmúlt három hónapot, ami éves szinten 21 százalékos növekedést jelent. A Palantir a következő negyedévre 650 millió dolláros árbevétellel számol, és a teljes évre vonatkozó előrejelzését 2,68 milliárd dollárra emelte. Idén eddig a részvényeik árfolyama 52 százalékot emelkedett, de ez főként az előző gyorsjelentésnek köszönhető.

A Tyson Foods gyorsjelentése szerint a cég árbevétele nem változott jelentősen, 13,1 milliárd dollár volt, mint az előző év azonos időszakában. A vállalatnak azonban jelentős kiadásai voltak, több mint 12,2 milliárd dollárt költöttek a termékek előállítására, és a magas kamatkörnyezet miatt nőttek a kamatkiadásai is. Így a bevételből csupán 145 millió dollár adózás utáni eredmény maradt, ami javulást jelent a tavalyi 97 millió dolláros veszteséghez képest. A marhahús kereslete 2 százalékkal csökkenhet, míg a sertés- és csirkehús iránti kereslet 3, illetve 1 százalékkal nőhet. A nehéz helyzetben lévő Tyson Foods 2 milliárd dollár adósságot is felhalmozott, ami a gyorsjelentést követően 5 százalékos esést eredményezett a részvényárfolyamban, és 2022 óta a papírok 40 százalékos mínuszban vannak.

A hét további gyorsjelentéseire is figyelni fogunk, többek között a vegán húspótlókat gyártó Beyond Meat, az Uber, az Airbnb, a Robinhood, a Warner Bros, valamint az Enbridge eredményeire.