Német szélsőjobbos EP-képviselő irodáját kutatta át a rendőrség kémkedési ügyben

A német rendőrség házkutatást tartott Maximilian Krah, az Alternatíva Németországért (AfD) párt listavezetőjének irodájában, miután letartóztatták az asszisztensét, Jian Guót, akit azzal gyanúsítanak, hogy Kínának kémkedett.

A Foxnews beszámolója szerint a német ügyészség közlése alapján Guót információkat adott át a januári tárgyalásokról és az Európai Parlamentben hozott döntésekről a kínai hírszerzésnek. A gyanúsított, aki német állampolgár, 2019 óta dolgozott Krah-nak, és április 22-én került letartóztatásra.

A brüsszeli lakásában már április 24-én végrehajtott házkutatás után most került sor Krah európai parlamenti irodájának átkutatására is. Ennek ellenére a politikus továbbra is az AfD első embere maradt az európai parlamenti választásokon.

Az eset nem segíti az AfD megítélését, amelyet korábban az Oroszország-barát álláspontja miatt is kritizáltak. Krah-t az FBI februárban kihallgatta az Egyesült Államokban tartózkodása alatt, hogy tisztázza, kapott-e pénzt a Kremltől, és a német sajtó szerint gyanús pénzek landoltak nála mindenféle Kremlközeli forrásokból.

A német hatóságok a múlt hónapban három további személyt is letartóztattak, akiket szintén azzal gyanúsítanak, hogy Kínának kémkedtek.

Guót azonnal elbocsátotta Krah, miután kiderült, hogy az asszisztense Kínának kémkedhetett. Krah, aki az AfD befolyásos tagja és EP-listavezetője, az X-en számolt be az asszisztense brüsszeli irodájában történt házkutatásról. Mint írta, ez várható volt, csak azt furcsállta, hogy ennyi ideig tartott. Hozzáfűzte: az ügyhöz sem neki, sem más alkalmazottainak nincs köze.

A német ügyészség közleménye szerint Jian Guo brüsszeli irodáját gyanítható kémtevékenysége miatt kutatták át, Krah irodáját pedig azért, mert őt tanúként kezelik az ügyben. A belga hatóságok a német ügyészség felkérésére folytattak házkutatást az irodákban. Az ügyészség gyanúja szerint Guo az Európai Parlamentből érzékeny információkat adott át a kínai titkosszolgálatnak, emellett valószínűleg Európában élő kínai politikai aktivistákról is jelentett Pekingnek.

Olaf Scholz német kancellár azok után, hogy kémkedés vádjával őrizetbe vették a szélsőjobboldali AfD prominens EP-képviselőjének asszisztensét, azt mondta: „elfogadhatatlan a Németország ellen irányuló kémkedés attól függetlenül, hogy melyik országból származik”.

Mint írtuk, a Bild áprilisi értesülése szerint a drezdai ügyészség nyomozást indított Krah ellen is orosz kenőpénzek elfogadása miatt. Időközben az is kiderült, hogy a német európai parlamenti képviselő – akivel az Index 2021 áprilisában interjút is készített – nemcsak a Kremltől, hanem Kínától is pénzt fogadhatott el. Jelenleg amiatt nyomoznak, hogy „fennáll-e a parlamenti képviselő megvesztegetésével kapcsolatos bűncselekmény alapos gyanúja”.