Kadirov haditervet vázolt fel Ukrajna ellen, miközben merényletet hiúsítottak meg Zelenszkij ellen

Ramzan Kadirov, a csecsen elnök kijelentette, hogy a következő egy hónapban fokozni kell a katonai műveleteket Ukrajnában, és ebben az időszakban meg kell szerezni Harkivot és Odesszát. Eközben az Ukrán Biztonsági Hivatal (SZBU) és a kémelhárítás sikeresen hiúsított meg merényletkísérleteket Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és más magas rangú ukrán politikai és katonai vezetők ellen, két ezredest letartóztatva hazaárulás és terrortámadás elkövetésében való közreműködés vádjával.

Vlagyimir Putyin újabb elnöki beiktatása után Kadirov részletezte a következő egy hónapra vonatkozó terveit. Hangsúlyozta, hogy Harkiv, Ukrajna második legnagyobb városa, valamint Odessza, a harmadik legnagyobb város, mely békeidőben 1,4 millió, illetve 1 millió lakossal rendelkezik, az orosz erők célkeresztjében van. Harkivra az utóbbi időben egyre hevesebb támadásokat indítanak, míg Odessza elfoglalása partra szállás nélkül gyakorlatilag lehetetlen, amihez az orosz haditengerészeti képességek nem megfelelőek.

Kadirov úgy véli, hogy "aktívabban kell támadnunk, keményen kell ütnünk, amíg van időnk", amivel valószínűleg arra utal, hogy hamarosan megérkezhet Ukrajnába az Egyesült Államok által megszavazott katonai támogatás első nagyobb részlete. Az SZBU és az ukrán főügyészi hivatal közlései szerint a hatóságok letartóztatták az Ukrán Állambiztonsági Hivatal (UDO) két ezredesét, akiket hazaárulással és terrortámadás elkövetésében való közreműködéssel vádolnak. Az SZBU közölte, hogy egy ügynöki hálózat készült a merényleteket megvalósítani, melyet az állambiztonsági hivatal vezetésének közreműködésével a biztonsági szolgálat derített ki.

A csecsen elnök hozzátette, hogy a két város elfoglalása után Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt börtönbe kell zárni, és alá kell vele íratni minden olyan dokumentumot, amely "szükséges Oroszország, államunk, polgáraink, az Ukrajna területén élő orosz ajkú lakosság biztonsága érdekében". Azonban a Zelenszkij elleni merényletkísérlet leleplezése és a két ezredes letartóztatása azt mutatja, hogy Ukrajna biztonsági erői továbbra is éberen őrködnek a nemzetbiztonság felett, és képesek felfedezni és semlegesíteni az ilyen fenyegetéseket.

Közben Lengyelországban, Ukrajna szövetségesében, a kibertérben bekövetkező kritikus incidensek száma jelentősen megugrott: 2023-ban mintegy 80 000 támadást regisztráltak, ami kétszerese a 2022-es számnak. Krzysztof Gawkowski, a digitális ügyekért felelős lengyel miniszter szerint az orosz állami alkalmazásban lévő hackerek aktivizálták magukat, és Lengyelország lényegében virtuális háborúban áll Moszkvával. Gawkowski egy kijevi látogatáson, ahol ukrán kollégájával, Mikhajlo Fedorovval találkozott, kijelentette, hogy Lengyelország és Ukrajna közösen fog küzdeni az orosz dezinformáció ellen.

Lengyelország a világ legnagyobb technológiai szolgáltatójává vált az ukrajnai internetkapcsolat biztosítása érdekében, több mint 20 000 Starlinkkel, amelyek működési költségeit Lengyelország állja. Ezek támogatást nyújtanak az ukrajnai hadseregnek, valamint a kórházaknak, a kritikus infrastruktúrának, és folyamatos szélessávú internetkapcsolatot biztosítanak a civilek számára is. Lengyelország mintegy 500 Powerwall energiatároló egységet is küldött mind a katonai, mind a civil szektor számára.

Lengyelország jelenleg végrehajtja az Európai Unió nemrégiben elfogadott digitális szolgáltatási törvényét a dezinformáció elleni küzdelem érdekében, és Gawkowski a főbb közösségi médiaplatformok képviselőivel tárgyal az álhírek terjedésével kapcsolatban. A találkozón Gawkowski és Fedorov digitális memorandumot írt alá, amely tovább erősíti Lengyelország és Ukrajna együttműködését a kiberbiztonság és a digitális szolgáltatások terén.