Meghiúsították az ukrán elnök elleni merényletet

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) felfedezett és megakadályozott egy orosz összeesküvést, amely Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és más magas rangú ukrán tisztviselők életére tört volna.

Az SZBU információi szerint az összeesküvés célja Zelenszkij és más magas rangú ukrán tisztviselők meggyilkolása volt. A BBC hírügynökség jelentése alapján az ukrán biztonsági szolgálat két ezredest tartóztatott le, akiket azzal vádolnak, hogy az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) ügynökei voltak, és Zelenszkij testőrei között kerestek végrehajtókat a merénylet elkövetésére. A Reuters cikke szerint a terv az volt, hogy találnak egy embert, aki az elnöki gárdában teljesít szolgálatot, közel Zelenszkijhez, az ő segítségével túszul ejtik, majd megölik az elnököt.

A tervek között szerepelt Kijlo Budanov, a katonai hírszerzés vezetőjének és Vaszil Maljuk, az SZBU vezetőjének meggyilkolása is. Az SZBU szerint a csoport Budanovot még az ortodox húsvét előtt, május 5-én tervezte megölni.

Vaszil Maljuk megjegyezte, hogy a sikertelen merénylet "ajándék lett volna Putyinnak a beiktatása előtt". Az orosz különleges szolgálatok azonban nem jártak sikerrel ebben a tervükben. Zelenszkij ukrán elnök nemrég azt nyilatkozta, már vagy öt orosz orgyilkossági kísérletet meghiúsított az ukrán titkosszolgálat, de magának a szolgálatnak a vezetői ellen is lelepleztek már merényletkísérleteket.

Ez az esemény azután történt, hogy az orosz belügyminisztérium körözést adott ki Zelenszkij ellen. Zelenszkij ukrán elnök a Kercsi hidat "legitim katonai célpontnak" nevezte, amelyet azóta többször is támadás érte. A legemlékezetesebb az a 2022 októberi eset, amikor az ukránok egy robbanóanyagot szállító teherautót épp egy üzemanyagot szállító tehervagon mellett robbantottak fel.

Fontos volt még a 2023. július 17-i dróntámadás is, amikor az ukránok felrobbantották a híd úttestét és a vasútvonal egy szakaszát. Azelőtt Oroszország naponta több mint negyven, fegyvereket szállító vonatot közlekedtetett a hídon. A forgalom mostanra mindössze napi négy személyvonatra és egyetlen áruszállító tehervonatra csökkent, ami azt jelzi, hogy a híd használhatatlanná vált az orosz hadsereg számára. Műholdfelvételek bizonyítják, hogy Oroszország február óta nem használja a Kercsi hidat a Krímen állomásozó csapatai ellátására, hanem inkább Mariupol felé kerülnek a szárazföldön a tehervagonokkal.

További hírek szerint beiktatták elnöki hivatalába ötödször is a márciusi elnökválasztást nagy fölénnyel megnyerő Vlagyimir Putyint, aki győzelmet (is) ígért népének. Az Ukrán Olimpiai Bizottság bejelentése szerint a hazáját védve meghalt a fronton a 30 éves Olekszandr Pelesenko, egykori súlyemelő, aki az első olimpikon áldozata a 2022 februárban kezdődött orosz-ukrán háborúnak.