Egyre több embert érint a demencia Magyarországon

Magyarországon a demencia egyre több embert érint, és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat valamint a Scitec Nutrition közös kampányával a szépkorúak mozgásának fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet.

Salgótarjánban, a Gondviselés Háza Baglyaskő Időskorúak Otthonában több mint száz idős ember tornázott együtt testépítő sportolókkal a mozgás napja alkalmából. A Scitec Nutrition és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által szervezett sportnap célja az időskorúak, különösen a demenciában szenvedők életminőségének javítása volt.

Európában több mint 7 millióan szenvednek a szellemi képességek kóros mértékű elvesztésével járó betegségben. Magyarországon a becslések szerint 250-300 ezer embert érint a demencia, és ha a róluk gondoskodó hozzátartozókat is beleszámoljuk, akkor ez a szám megközelítőleg egymillióra tehető. A betegség különösen a 65 éven felüliek körében gyakori, és nem csupán a felejtés betegségének tekinthető, hanem a személyiség megváltozásához, az érzelmek és a társas képességek hanyatlásához, valamint viselkedési zavarokhoz is vezet. A jelenlegi orvostudomány szerint a demencia nem gyógyítható, a gyógyszeres kezelések csupán a tüneteket enyhítik.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat országszerte 24 intézményben gondoskodik megközelítőleg 2000 idős emberről, biztosítva számukra a méltóságteljes időskorhoz szükséges környezetet és ellátást. Sokan közülük demenciával küzdenek.

Az aktív életmód és a rendszeres mozgás különösen fontos a demenciával élők számára, mivel mozgásuk korlátozottabb lehet. A Scitec Nutrition és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kampányában márkanagykövetek bevonásával készített oktatóvideóban egyszerű, akár kerekesszékben is elvégezhető gyakorlatsorokat mutatnak be, amelyek hozzájárulnak az izomzat erősítéséhez, az egyensúly javításához és az általános jólléthez. A videó a Szeretetszolgálat minden idősotthonában elérhetővé válik.