Benjamin Netanjahu fojthatja meg Joe Bident

Joe Biden amerikai elnöknek ezen a héten újabb kritikus pillanatokkal kell szembenéznie, amelyek próbára teszik választói bázisával való kapcsolatát Izrael gázai háborúja miatt, és tovább mélyíthetik a zsidó állammal kapcsolatos, évek óta húzódó pártpolitikai megosztottságot.

Már jóval a jelenlegi konfliktus előtt a közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy a demokraták szimpátiája az elmúlt két évtizedben eltolódott Izraeltől a palesztinok felé. Ez az időszak egybeesik az izraeli jobboldali kormányok szinte folyamatos hatalmon létével, amelyeket többnyire Benjamin Netanjahu jelenlegi miniszterelnök vezetett. Ezzel párhuzamosan a republikánus szavazók körében jelentősen nőtt Izrael támogatása.

A Gallup felmérése szerint ma már több mint kétszer annyi republikánus szavazó, mint demokrata szavazó mondja azt, hogy jobban szimpatizál Izraellel, mint a palesztinokkal. Ez a szélesedő pártpolitikai szakadék az Egyesült Államokban azt sugallja, hogy Netanjahu örökségének elkerülhetetlen része lesz az a vezető szerep, amelyet a kétpárti konszenzus felbomlasztásában játszott, amely évtizedekig szinte kikezdhetetlen pozíciót biztosított Izraelnek az amerikai politikában.

Biden lehet az utolsó demokrata elnök a belátható jövőben, aki ilyen fenntartások nélkül kiáll a zsidó állam mellett. A háború demokrata bírálói figyelemmel fogják kísérni, amikor kormányának jelentést kell tennie a kongresszusnak arról, hogy Izrael a nemzetközi joggal összhangban használja-e az amerikai fegyvereket.

Biden Izraelhez fűződő mély személyes kötődése már most is visszalépést jelent az amerikai politikában. Az első fél évszázadban a demokrata elnökök, mint Truman, Johnson, Carter és Clinton mutatták a legnagyobb érzelmi kötődést a zsidó államhoz. A republikánus elnökök, mint Eisenhower, Nixon, Reagan és Bush támogatták Izraelt, de korlátozták ezt a támogatást, amikor az ellentétbe került más regionális céljaikkal.

Biden hajlamos úgy tekinteni a külpolitikára, mint a belpolitikára, és a személyes kapcsolatokat tartja a legfontosabbnak. Ben Rhodes, aki a Nemzetbiztonsági Tanács vezető tanácsadójaként dolgozott, amikor Biden Obama alelnöke volt, azt mondta, hogy Biden mindig azt mondja, hogy a külpolitika a személyes kapcsolatok kiterjesztése.

A háború folytatódik, és az egyetemi tiltakozások hulláma tovább növeli a demokrata párton belüli töréseket. A párt súlypontja eltávolodik az olyan idősebb demokraták, mint Biden és Schumer ösztönös Izrael-támogatástól. A pártközponthoz közelebb álló, ambiciózus demokraták hajlandóak nyíltan bírálni Izrael háborús magatartását, és jelzik, hogy támogatják a támadó fegyverek jövőbeni átadásának korlátozását.

Biden csak a Van Hollen vezette, mintegy 20 demokrata szenátorból álló csoport nyomására egyezett bele, hogy átadja a szerdán esedékes jelentést. Az Amnesty International kormányzati kapcsolatokért és érdekérvényesítésért felelős országos igazgatója, Amanda Klasing szerint Biden azt kockáztatja, hogy sokan elhidegülnek tőle, ha a jelentés nem foglalkozik komolyan azzal, hogy Izraelt büntetni kell-e a háborúban elkövetett tetteiért.

A demokrata pártiak általában, és különösen a fiatalabb szavazók, idegenkednek az izraeli lépésekkel kapcsolatban, így a demokrata választott tisztségviselőkre nagyobb nyomás nehezedik majd, mint a republikánusokra, hogy kritikus távolságot tartsanak Izraeltől. Eddig Biden hajlott arra, hogy ellenálljon ennek a nyomásnak.

Az október 7-i terrortámadásokra adott heves izraeli válasz nemcsak Gáza nagy részét, hanem az Izrael kétpárti támogatásának amerikai hagyományát is romba döntheti. Továbbá, Biden titokban leállíttatott egy komolyabb fegyverszállítmányt még a rafahi támadás előtt, ami újabb hajszálrepedéseket okozhat az USA és Izrael közötti bizalmi viszonyban. Az amerikai adminisztráció különféle diplomáciai csatornákon nem tartotta sem időszerűnek, sem arányosnak az izraeli hadsereg rafahi menekülttábor elleni támadását, de Netanjahu mégis engedélyt adott rá, ami kérdőjeleket vet fel az Egyesült Államok elkötelezettségével kapcsolatban.