Hiba az érettségin: zavarban a diákok

Az idei középszintű matematika érettségin felmerült egy hiba, ami a diákokat is megzavarhatta, és ezáltal sok pont veszhetett el.

Az Eduline egyik olvasója jelezte, hogy a matekérettségi egyik feladatában elírás történt. A 17-es feladat c) részében egy szó helytelenül szerepelt, ami félrevezethette az érettségiző diákokat. A feladatban a "krémes" szó szerepelt, holott a helyes megfogalmazásban a "rendelés" szónak kellett volna állnia, mivel a mondat első részében már szó volt arról, hogy a zserbó és a krémes öt rendelésben szerepelt. Ez a pontatlanság zavart okozhatott a megoldás során.

A hibás feladat 17 pontot ért, ami jelentős része az érettségi pontszámának. A helyes megoldásokat tartalmazó dokumentumban már a korrigált mondat olvasható. Azonban az Oktatási Hivatal közleményben cáfolta az elírásról szóló híreket, állításuk szerint a vizsgahelyszínek részére kiküldött feladatlap nem tartalmazta az említett hibát, és panasz vagy bejelentés sem érkezett hozzájuk az ügyben.

Az Oktatási Hivatal szerint egyes sajtóorgánumok félrevezető módon közölték az álhírt, miszerint a 2024. május 7-én kiosztott középszintű matematika II. feladatlap 17. feladatában értelemzavaró hiba szerepelt. A hivatal tájékoztatása szerint a matematika feladatlapok és a javítókulcsok május 8-án 9 órakor váltak nyilvánosan elérhetővé az Oktatási Hivatal honlapján.

A matekérettségi két részből állt, középszinten az első feladatsorra 45 perc állt rendelkezésre, ebben rövid feladatok voltak, összesen tizenkét darab, majd jöhetett a második feladatlap, ami a húzósabb rész, erre már 135 percük volt a diákoknak. Az Oktatási Hivatal (OH) tájékoztatása szerint ebből a tantárgyból középszinten 69 047-en, emelt szinten 6616-an érettségiztek.