Több száz éves ruhákat találtak Toruńban, miközben az első lengyel atomerőmű építése is megkezdődik

Lengyelországban, Toruń városában egy építkezés előkészítése során kerültek elő a 16-17. századból származó cipők, ruhák, terítők és selymek, amelyek a Heritage Daily szerint a korabeli Európában fellelt legnagyobb ilyen típusú leletgyűjteményt képezik.

A leletek arra utalnak, hogy a helyszínen valószínűleg cipészek és szabók működtek évszázadokkal ezelőtt. A selyemszöveteket korábban leginkább kriptákban és sírokban találták meg, de ott csupán apró, töredékes darabokban. Toruń városának múltja rendkívül gazdag, hiszen a Hanza-szövetség tagjaként fontos kereskedelmi csomópontként funkcionált, amely összekötötte a keleti és nyugati régiókat.

Mariusz Ciszak régész kiemelte, hogy a mostani felfedezés alátámasztja Toruń városának jelentőségét mint egyik legfontosabb Hanza-várost. Hozzátette, hogy a település szerteágazó kapcsolatokkal rendelkezett Európa-szerte, és a helyi kézművesek által készített kerámiák, fémtermékek, szövetek, bőrök és egyéb tárgyak magas színvonalú munkát tükröznek.

Eközben Lengyelországban más jelentős fejlesztések is zajlanak. Pomerániában összesen 335 hektárnyi erdőt fognak kivágni az első lengyel atomerőmű építése miatt. A tervezett építési területen, Choczewo közelében geológiai kutatások is kezdődnek, amelyeket a Westinghouse-Bechtel konzorcium végrehajtására szerződött. A kutatások során mintegy 220 ponton vizsgálják majd meg a területet 20-210 méter mélységben. Az első lépésben hat, majd 30 hektáron kiirtják az erdőt, és ha az atomerőmű építéséhez is hozzáfognak, további több mint 300 hektárnyi erdős területet fognak megtisztítani a jelenlegi növényzetétől.

Az Észak-Lengyelországban, Pomerániában tervezett atomerőmű három nukleáris blokkja alig több mint 300 méterre lesz a Balti-tengertől. A terület geológiai és hidrogeológiai állapotának feltérképezése a napokban kezdődik, és az ígéretek szerint még idén befejeződik, az eredményeket pedig az atomerőmű tervezéséhez használják majd fel.

A tengermelléki projektre vonatkozó elvi határozatot tavaly júliusban hozták tető alá az amerikai atomerőmű építővel, és a tervek szerint már két év múlva megkezdődhet az első blokk építése. A Donald Tusk vezette, jobboldali konzervatív PiS kormányváltása ellenére is folytatódik a projekt, annak ellenére, hogy a lengyel kormány nyitott volt a franciák bevonására is. A lengyel sajtó szerint ez a lépés inkább politikai jellegű volt, és a NATO európai jelenlétének esetleges gyengítése esetén Lengyelország készülhet arra, hogy egyedül maradhat Putyin Oroszországával szemben.