OTP: Külföldi bankvásárlás a láthatáron

Az OTP Bank történetében először vehet meg egy nagyobb külföldi pénzintézetet, és a választás egy olyan uniós tagországra eshet, ahol jelenleg még nincs jelen.

Az OTP Bank éves közgyűlésén Csányi Sándor, az OTP Bank vezetője beszélt a lehetséges bankvásárlásokról. Kiderült, hogy az OTP egy olyan uniós tagországban tervez akvizíciót, ahol jelenleg még nincs jelen, és az ügylet lehet a bankcsoport történetének legnagyobb akvizíciója.

Csányi elárulta, hogy a lengyel bankpiacot évek óta figyelik, és volt olyan időszak, amikor lehetőségük nyílt volna vásárlásra, de a devizahiteles problémák miatt nem döntöttek így. Romániában pedig, bár az OTP-nek nincs jelenléte, a korábbi tapasztalatok miatt nem terveznek akvizíciót, és fájó szívvel vonultak ki az országból, mivel nem sikerült a várt növekedést elérni.

Nyugat-Európában is tárgyaltak már lehetséges vásárlásokról; egy német bank esetében az erős szakszervezetek és a bonyolult irányítási struktúra jelentett akadályt, míg egy osztrák banknál is felmerült a lehetőség, de Dél-Európában is néztek már bankot. Csányi megjegyezte, hogy egy német nagybankot és egy osztrák bankot is nézegettek, de nem voltak megfelelőek az irányítási struktúrák, és túl drágák lettek volna.

Az OTP Bank oroszországi érdekeltségével kapcsolatban Csányi Sándor elmondta, hogy a kivonulás Oroszországból nem egyszerű feladat, és az orosz bank értéke nem haladhatja meg az 800 millió dollárt, amiből az OTP az 50 százalékot szerezhetné meg. Azonban ebből az összegből még le kell vonni az eszközérték 15 százalékát, mint extra adót, így az OTP 280 millió dollárt kaphatna az orosz bankjáért, de az sem biztos, hogy engedélyt kapna az értékesítésre. Csányi hangsúlyozta, hogy nagyon odafigyelnek a szankciók betartására, és az OTP-nek eddig egyetlen szankciós ügye sem volt. A közgyűlésen Csányi nem értette, miért lenne elvárás, hogy ilyen feltételek mellett vonuljanak ki az országból, hiszen féláron való értékesítés esetén ingyen adnának át eszközt egy valószínűleg orosz új tulajdonosnak, ezzel segítve Oroszországot.

A közgyűlésen részt vett Varga Mihály pénzügyminiszter is, aki az OTP-t a magyar bankszektor zászlóshajójának nevezte, és arról is beszélt, hogy a magyar bankrendszerben keletkező profit után fizetett különadó hozzájárult a gazdaság stabilitásához.

A fentiek alapján az OTP Bank a közeljövőben valószínűleg egy olyan uniós országban hajt végre bankvásárlást, ahol még nincs jelen, és ez a tranzakció lehet a bank történetének legnagyobb akvizíciója.