A Thyssenkrupp és a Kretinsky vezette energiaholding üzlete

A Thyssenkrupp bejelentette, hogy eladja acélüzletágának 20 százalékát a Daniel Kretinsky által vezetett energiaholdingnak, ami egy régóta várt lépés a német vállalat részéről. A tranzakció részeként tárgyalások folynak egy lehetséges 50-50 százalékban tulajdonolt közös vállalat létrehozásáról is.

A megállapodás keretében a cseh milliárdos, Kretinsky további 30%-ot szerezhet meg a Thyssenkrupp acélüzletágából, célul kitűzve egy 50-50%-os közös vállalat létrehozását. A tranzakció mögötti kulcsfontosságú szempont a költséghatékony és környezetbarát villamos energia használata az acélgyártásban, amelyben Kretinsky EPCG nevű holdingja, 22 gigawatt beépített kapacitásával, Európa-szerte képes lehet ezt a szükségletet kielégíteni.

A Thyssenkrupp számára ez az ügylet lehetőséget teremt arra, hogy megszabaduljon egy nehéz piaci helyzetben lévő és ciklikus üzletágától, amelynek eladása, leválasztása vagy egyesítése már évek óta napirenden volt. A tranzakció pontos részleteit nem hozták nyilvánosságra, de a Baader brókerház becslése szerint a Thyssenkrupp 350-400 millió euró közötti összeget kaphat a részesedésért.

Miguel Lopez, a Thyssenkrupp vezérigazgatója szerint a cél egy olyan jövőkép megvalósítása, ami a Thyssenkrupp Steel gazdasági önállóságát és üzleti sikerét biztosítja. A vállalat átalakulása során kiemelt figyelmet fordítanak az acélüzletág modernizálására, amely több mint 200 évvel ezelőtt kezdte meg működését. Kretinsky az ügyletet az acélipar szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez való fontos hozzájárulásnak nevezte, és kiemelte, hogy az európai acélipar hasonló átalakuláson fog keresztülmenni, mint az energiaszektor.

A Thyssenkrupp részvényei az üzlet bejelentése után 11 százalékos emelkedést mutattak.