A legjobban fizető állampapír, mégis kevesen veszik

Az általános trenddel szemben javul a Bónusz állampapír hozama, ami mára az egyetlen 8 százaléknál többet fizető befektetés maradt a magyar piacon, mégsem részesül nagy népszerűségben.

A 2023-as évben az inflációkövető állampapírok kamatai csökkentek. A tavaly november előtt vásárolt Prémium Magyar Állampapírért (PMÁP) még 18 százalékos kamat jár, míg a mostani PMÁP vásárlások esetén már csak 7,9 százalékos kamatot fizetnek. A befektetők ezért más befektetési lehetőségeket keresnek a csökkenő hiteldíjak miatt.

A Bónusz állampapír azonban ellentétben áll ezzel a trenddel, hiszen a pénteken kamatozást váltó papír hozama javuló tendenciát mutat. A Forbes szerint a Bónusz állampapír nemcsak az idei, hanem a három éven túli befektetéseknél is előnyös lehet, ennek ellenére az eladási rangsorban hátul helyezkedik el.

A befektetők körében a Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) a legnépszerűbb, ezt követi az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) és a Kincstári Takarékjegy (KTJ), míg a Bónusz állampapír iránti kereslet alacsonyabb.

Az egyetlen 8 százalék fölötti kamat

Az év elején a PMÁP 2032/I sorozata még 9,9 százalékos kamatot kínált, de a februártól érvényes 2032/J kötvény már csak 7,9 százalékos kamatot ígér. Így a Bónusz állampapír maradt az egyetlen, amely 8 százalék feletti kamatot fizet a piacon.

A jegybanki alapkamat csökkentése ellenére a Bónusz állampapír kamata emelkedik, mivel a rövid hozamok növekednek, és a Bónusz a 3 hónapos diszkontkincstárjegy-hozamhoz igazodik. A 5 éves Bónusz (2029N) január végétől mostanáig 8,01 százalékos kamatot fizetett, és a július végéig tartó negyedéves kamatperiódusban 8,13 százalékot fog fizetni.

Az e heti aukció a 3 éves Bónusz papír (2027/N) május végétől augusztusig fizetendő kamatát határozza meg, amely jelenleg 8,37 százalékot ad, és a friss aukciós hozamra rávetített másfél százalékos prémiummal 8,38 százalékot érhet el.

Amennyiben az év második felében is 6,5 százalék felett marad a Diszkont Kincstárjegy hozama, a Bónusz papírok 8 százalék feletti éves kamatot fizethetnek. Emellett három éven túli befektetés esetén a Bónusz prémiuma 2,5 százalékra nő.