Óriási pénzek keresik gazdájukat - Zöldítésre, innovációra, beruházásra bőven van forrás

A Sustainable Tech 2024 konferencián a finanszírozási lehetőségekről és az ESG szabályrendszerekről esett szó. A CSRD és a magyar ESG-törvény pozitív hatásait, valamint a zöld technológiák és beruházások finanszírozását tárgyalták a szakértők. A zöld projektek és innovációk finanszírozása széles körben elérhető, legyen szó banki hitelről, uniós forrásról, befektetői elvárásról vagy magántőkéről.

ESG megfelelés a finanszírozás érdekében

Wieder Gergő, a KPMG igazgatója szerint a CSRD idei hatályba lépésével a fenntarthatósági jelentéskészítés új szintre emelkedett, a kötelezett vállalatok köre háromszorosára nőtt, így az adatok mennyisége is növekedni fog. Az EU-s vállalatok árbevételének több mint 75%-a kerül lefedésre az új szabályozás által. Magyarországon az ESG-törvény segíti a gazdaság versenyképességének megőrzését, részletesebb feltételrendszert határozva meg, mint a CSDDD. A magyar vállalatok 62%-a azonosított környezeti, 54%-a társadalmi, és 39%-a vállalatirányítási kockázatot, de a fenntarthatóság lehetőséget is teremt. A zöld kötvények és hitelek Magyarországon is elterjedtek, és projekt alapú finanszírozást tesznek lehetővé. A fenntartható kötvény trendek 2020 és 2021 között növekedést mutattak, és a teljes hitelezési és kötvénypiac mérete visszaesett, de a fenntartható pénzügyi termékek aránya nőtt.

Zöld technológiák fejlesztése, zöld beruházások – Forrást kell szerezni!

Gyura Gábor, az ENSZ Környezetvédelmi Program fenntartható pénzügyi tanácsadója a kerekasztal beszélgetésen a magántőke, uniós források, hitelezés és ESG-minősítések témáit érintette. Hejja Róbert, az OXO Holdings Investment Partner szerint a magántőke három területen vesz részt befektetőként: inkubációs folyamatokban, nyilvános részvénytársaságok technológiai befektetéseiben, és egy 100 millió eurós zöld technológiai alapban. Zsámba Judit, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda projektmenedzsere szerint az EU-s szinten a zöld átállás prioritás, és a közvetlen uniós források 370 milliárd forintnyi lehetőséget teremtenek. A magyar szereplők a kohéziós forrásokhoz vannak hozzászokva, és a Horizon Europe adatbázisa szerint a 20 legfejlettebb uniós régió viszi el a támogatások felét.

Kereskényi Péter, a Raiffeisen Bank igazgatója a zöld hitelek arányának növekedéséről számolt be, amit a napelem-boom támogatott. Miklós Rozália, az MSCI Budapest Office igazgatója szerint az ESG-minősítések automatikus generálása a cél, mivel a manuális folyamat csak nagyvállalatoknál működik. Soltész Attila, a 4S-2000 Kft. ügyvezetője és az Informatika a Társadalomért Egyesület elnöke a vissza nem térítendő támogatások hiányát és az ESG-szempontok vevői elvárásokban való megjelenését emelte ki.