Kínai dokkban rejtőzködik az a szankcionált orosz hajó, amely Észak-Koreával folytatott fegyverkereskedelmet

Kína egyik kikötőjében horgonyoz az az orosz teherszállító hajó, amelyet az Oroszország és Észak-Korea közötti fegyverkereskedelemmel hoznak összefüggésbe, és amelyre az Egyesült Államok szankciókat is kivetett.

A Reuters által közölt műholdas felvételekre hivatkozva az Angara nevű orosz hajó, amely 2023 augusztusa óta több ezer, feltételezhetően lőszereket tartalmazó konténert szállított orosz kikötőkbe, jelenleg Kína Csöcsiang tartományának keleti részén található. A Royal United Services Institute (RUSI) információi szerint a hajó 2023 augusztusa óta legalább 11-szer közlekedett az észak-koreai Raszon és különböző orosz kikötők között.

A kínai külügyminisztérium és a washingtoni kínai követség tagadja, hogy tudomása lett volna az Angara tevékenységéről, ugyanakkor Kína kijelentette, hogy ellenez minden olyan egyoldalú szankciót, amelyet nem szentesít a nemzetközi jog és amelyet nem hagyott jóvá az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

Az amerikaiak és szövetségeseik szerint az észak-koreai fegyverszállítmányok megsértik a Biztonsági Tanács több határozatát is. Joseph Byrne, a RUSI kutatója úgy véli, a kínai kormánynak tudnia kellene arról, hogy egy amerikai szankciók alá eső hajó van a kikötőjükben, és ha engedik azt vizsgálat nélkül távozni, az azt mutatja, hogy Kína nem hajlandó lépéseket tenni az ilyen orosz hajókkal szemben.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta az Egyesült Államok többször is felszólította Kínát, hogy ne támogassa Oroszország háborús erőfeszítéseit. Antony Blinken amerikai külügyminiszter a múlt héten bírálta Kínát az orosz védelmi ipar támogatása miatt, és azt állította, hogy Peking jelentősen hozzájárul az orosz háborús gépezet működtetéséhez. A közelgő külügyminiszteri találkozón várhatóan szóba kerül majd ez a téma, amit az amerikai külügy szóvivője is megerősített.

Az amerikai hírszerzés információi szerint az oroszok már bevetették az Észak-Koreától származó rakétáikat Ukrajnában. Ezenkívül, amikor Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője, Antony Blinken és további 47 ország külügyminisztere közös nyilatkozatban ítélte el az Észak-Korea és Oroszország közötti fegyverügyletet, Magyarország és Szlovákia nem csatlakozott az aláírók közé.