Kampánycélra használhatják a nyugdíjasokat Óbudán

Tízezer forintos vásárlási utalványokat ad a 65 év feletti nyugdíjasoknak Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, amit a helyi fideszes képviselő, Kelemen Viktória kampányakciónak tart és aggályosnak véli az idősek személyes adatainak felhasználását.

Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a magas infláció és élelmiszerárak miatt döntött úgy, hogy 2023-ban megszervezi eddigi legnagyobb szociális támogatási akcióját a III. kerületben lakó, 65 év feletti nyugdíjasoknak. A támogatásra az a személy jogosult, aki a 2024. március 31-ig betölti a 65. életévét, a III. kerület közigazgatási területén bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, és nyugellátásának havi összege nem haladja meg a szociális vetítési alap tizenötszörösét.

Az utalványokat a Békásmegyeri Piacon és a Kórház utcai Vásárcsarnokban lehet beváltani, és az önkormányzat három hétig osztja azokat.

Kelemen Viktória szerint az önkormányzat kampányakciókra használja a nyugdíjasokat, és úgy véli, hogy a baloldali vezetés négy és fél éve nem tartotta fontosnak az idősek megbecsülését, de a június 9-i választások előtt hirtelen megjelent ez a kezdeményezés.

A képviselő aggályosnak tartja az adatrögzítést is, mivel a támogatás igényléséhez személyes adatokat, köztük a TAJ-számot is meg kell adni.

Az Újpest+ Megbecsülés program kapcsán a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) már korábban négymillió forintos büntetést szabott ki az Újpesti Polgármesteri Hivatalra, mert jogosulatlanul kezelték 21184 újpesti nyugdíjas személyes adatait.

A NAIH tájékoztatása szerint az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat adatkezelésének jogszerűségével kapcsolatban vizsgálat indult, amelynek lezárultáig nem adhatnak bővebb felvilágosítást. Az adatkezelés jogszerűségéhez szükséges, hogy az adatkezelő törvényes és konkrét adatkezelési céllal rendelkezzen, megfelelő jogalappal bírjon, és képes legyen igazolni az adatkezelés szükségességét és időtartamát. Az adatvédelmi hatóság eljárását bárki kezdeményezheti, és a hatóság bírságot is kiszabhat, ha a jogsértés összes körülményét figyelembe véve szükségesnek ítéli.