Az Apple válaszút előtt: etikus ellátási lánc vagy vérásványok?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya nyomást gyakorol az Apple-re, hogy tisztázza, termékeik előállításához használt ásványi anyagok között vannak-e konfliktusos területekről származók. A nemzetközi jogászcsoport által küldött levélben válaszokat várnak az ellátási lánc átláthatóságára vonatkozóan.

A kongói kormány szerint az Apple által használt ásványi anyagok beszerzése nem elég átlátható, és aggodalmuk van amiatt, hogy ezek az anyagok véres konfliktusokkal összefüggésbe hozhatók. Kelet-Kongóban, ahol a vállalat beszerzi az ásványokat, több mint 100 fegyveres csoport van jelen, és a terület egyben humanitárius válság helyszíne is. Az Apple azonban azt állítja, hogy felelősségteljesen és etikusan jár el az ásványi anyagok beszerzése során.

A kongói kormány képviselői azonban kétségbe vonják az Apple állításait, mondván, hogy azok nem alapulnak konkrét bizonyítékokon. Felmerült a gyanú, hogy az Apple beszállítói által szállított ón, volfrám, tantál és arany egy része illegális úton kerülhet Kongóból Ruandába, és onnan a nemzetközi piacra.

A kongói kormány emellett Ruandát is vádolja, hogy támogatja a kelet-kongói M23 fegyveres csoportot, amely az illegális bányászatot segíti elő. A Global Witness jelentése szerint az Apple korábban nem tett elegendő intézkedést a csempészett ásványi anyagok használatának megakadályozására.

Az Apple-tól azt kérték, hogy három héten belül válaszoljon az ellátási lánc ellenőrzésével kapcsolatos kérdésekre. A kongói kormány bejelentette, hogy hamarosan nyilvánosságra hoznak egy jelentést, amely a kongói ásványi anyagok "tisztára mosásával" foglalkozik.