Magyarország és Németország bébiételeinek árkülönbsége

Magyarország annyira családbarát, hogy a bébiételek majdnem kétszer annyiért kaphatók, mint Németországban.

Berlinben egy dm üzletben vásárolva feltűnt, hogy a németországi konzerv bébiételek ízesítése eltér a magyarországiaktól, annak ellenére, hogy ugyanaz a márka, a dm saját márkás babylove termékei között kerestünk. Az árak összehasonlításakor kiderült, hogy a legolcsóbb német bébiételek olcsóbbak, mint a magyarországiak, figyelembe véve a fizetések és családi pótlékok különbségét is.

A legolcsóbb német babylove bébirépa (Frühkarotte) ára 50 eurócent, míg Magyarországon ugyanez a termék 369 forintba kerül, ami 85 százalékkal drágább a napi árfolyamon váltva. A családi pótlék összehasonlításakor is jelentős különbségek vannak: Magyarországon 12 200 forint, Németországban pedig 250 euró egy gyerek után.

Magyarországon a családi pótlék 33 darab legolcsóbb bébiételre elegendő, míg Németországban 500 darabot lehetne vásárolni belőle. A nettó minimálbérek közötti különbség nem annyira széles, de mégis jelentős, és bár Magyarországon létezik családi szja-kedvezmény, az csak havi 60 darab bébiételre lenne elegendő.

A legolcsóbb német bébiétel a babylove, és ez majdnem a legolcsóbb magyar bébiétel is, az Auchanban talált sütőtök és almás vanília 349 forintért kapható nagyobb, 190 grammos kiszerelésben. Azonban még így is, a kisebb kiszerelésre átszámítva, 15 százalékkal drágább, mint Németországban.