A magyar rezsicsökkentés: Prométheusz korszaka

Gondoltam egy számra: a kétszerese 2600 milliárd, az egynegyede 460 milliárd forint. Mi ez a szám? Mint matek feladvány, a kérdés nonszensz: ilyen szám nincs. De a magyar politikában igenis van: úgy hívják, hogy a Rezsivédelmi Alap idei költségvetése.

Ez itt az on the other hand, a Portfolio vélemény rovata, ahol a cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával.

A rezsicsökkentés első kilenc éve alatt nem volt szokás beszélni arról, hogy mennyibe kerül ez a politikai intézkedés. A közszolgáltatásokért – áram, földgáz, távhő és víz – a lakossági fogyasztók nem fizettek meg a bekerülési költséget, a hiányt, körülbelül 300 milliárd forintot évente, a központi költségvetés automatikusan fedezte. Az első kilenc évben összesen körülbelül 2700 milliárd forintba került a költségvetésnek a rezsicsökkentés.

A 2022-es Energia Válság alapjaiban rengette meg a rendszert. Az elektromos áram és a földgáz ára 2021 első negyedéve és 2022 nyara között folyamatosan emelkedett. A magyar határidős áram 2022. augusztus 26-án 1000 euro/MWh felett volt, a földgáz pedig 340 euro/MWh körül mozgott. A rezsicsökkentés így dupla terhet kapott: az energia piaci ára euróban nőtt, miközben a forint gyengült.

2022 áprilisában a kormány 1300 milliárd forintos költséget jelentett be, amit később felül kellett módosítani, mivel alábecsülték az Energia Válság hatásait. A valóságban a 2022-es előrejelzés szerint a rezsicsökkentés évente 2000 milliárd forintba került a költségvetésnek.

A rezsicsökkentés második korszakában létrehozták a Rezsivédelmi Alapot, kikerültek a kkv-k az egyetemes szolgáltatásból, bezártak több közintézményt, és bevezették a rezsicsökkentés 2.1 verzióját. A megreformált rendszer következtében több vállalkozás csődbe ment, bezárt uszodák soha nem nyitottak ki újra, és a lakossági fogyasztóknál számlázási káosz alakult ki.

A Rezsivédelmi Alap létrehozása azonban egy lépés volt a transzparencia felé, mivel folyamatosan mutatja, hogy mennyibe kerül a rezsicsökkentés. 2023-ban az alap 2600 milliárd forint volt, amit 2024-re megfeleztek. A kormány minden hónapban közzéteszi a tervhez képest a valós kiadásokat, amely 2024 januárja és márciusa között 460 milliárd forint volt.

A Rezsivédelmi Alap kiadásai alapján, ha ez a szinten marad a következő három negyedévben, akkor a ferihegyi repülőteret (kb. 1550 milliárd forint) meg lehetne venni a rezsivédelem idei összköltségéből. A rezsicsökkentésre 2022 és 2023 között elköltött költségvetési pénzből több ferihegyi repülőteret is lehetett volna vásárolni.