Első Neuralink-páciensnél felmerült problémák

Elon Musk bejelentette, hogy az első emberbe ültetett Neuralink agyi chip kapcsán problémák merültek fel. A 29 éves Noland Arbaugh, aki egy búvárbaleset következtében vált mozgássérültté, a Neuralink N1 eszközének páciense lett. A chipet, amely több mint 1000 elektródából áll és 64, az emberi hajnál vékonyabb szálat tartalmaz, sebészi úton ültették be az agy motoros kérgéhez.

A műtét utáni hetekben azonban néhány szál kihúzódott, ami csökkentette az elektródák hatékonyságát, és ezáltal a páciens a számítógép kurzorát csak pontatlanabban és lassabban tudta mozgatni. A Wall Street Journal értesülései szerint a Neuralink megfontolta az implantátum eltávolítását, de a cég végül egy algoritmusváltoztatással oldotta meg a problémát, aminek köszönhetően a teljesítmény a kezdeti eredményeket is felülmúlja.

A vállalat egy blogbejegyzésben hozta nyilvánosságra, hogy a Telepátia nevű termék számos kötőszála kihúzódott Arbaugh agyából, ami akadályozta az implantátum adatátviteli sebességét és hatékonyságát. A cég ezen kívül nem sokat árult el az incidensről. A probléma megoldásával az implantátum még érzékenyebb lett, ezzel pedig tovább növelték a teljesítményét.

A férfi agyába januárban ültették be a chipet a PRIME Study nevű kísérlet részeként. A cég még egy 2023-as blogbejegyzésében azt írta, hogy a cél az implantátum és a sebészrobot biztonságosságának vizsgálata, valamint az eszköz működésének tesztelése. A kísérleti pácienseknél chipeket helyeznek el műtéti úton az agynak abba a részébe, amely a mozgás szándékát vezérli. A robot által telepített chip ezután rögzíti és elküldi az agyi jeleket egy alkalmazásnak, a kezdeti cél pedig az, hogy "az embereknek megadják a képességet, hogy egy számítógépes kurzort vagy billentyűzetet csak a gondolataik segítségével irányítsanak”.

Körülbelül egy hónappal a műtét után Musk azt mondta, hogy Arbaugh a chip beültetése után képes volt egy számítógépes egeret irányítani az agyával.

A Neuralink végső célja, hogy az implantátumok segítségével az emberi agyat számítógépekhez kapcsolják, így például bénult emberek okostelefonjaikat vagy számítógépeiket agyukkal irányíthatnák, vagy a vakok visszanyerhetnék látásukat. A meglévő agy-gép interfészekhez hasonlóan a vállalat implantátuma is összegyűjtené az agy által küldött elektromos jeleket, és azokat cselekvésekként értelmezné.

(via Naphíre)