Macerás, poggyászvonszoló gyaloglásra számítson az észak-adriai reptérre érkező utas

Nem pár százalékkal, hanem több mint a húszszorosára drágultak a parkolási díjak, méghozzá váratlanul, az Adria északi részét kiszolgáló krki repülőtéren. Az áremelkedés miatt a buszok nem hajtanak be, hanem a reptéri parkoló bejáratánál veszik fel és teszik ki utasaikat.

A Frankfurt-Krk utazás utolsó néhány száz métere volt a legnehezebb – ezt mondta egy Németországból az Adriára érkező turistacsoport egyik tagja. Az utasoknak gyalog kellett megtenniük a távot a reptér épülete és a reptéri parkolón kívül, a sorompón túl várakozó busz között, miközben a poggyászukat vonszolták maguk után. A reptéri parkolás díja tudniillik egyik pillanatról a másikra, ráadásul előzetes bejelentés nélkül, szinte rajtaütésszerűen annyira megdrágult, hogy a látogatást szervező utazási irodák komoly veszteség nélkül nem engedhették meg maguknak a buszok parkolási díjának kifizetését.

„Nekem nem esik nehezemre a gyaloglás, mert jó formában vagyok. Mások számára azonban, akik egészségügyi problémákkal küszködnek, az utazás ilyen befejezése bizony kihívást jelenthet” – mondta egy másik megszólított utas.

Szégyen! – ezzel a címmel tudósított a rijekai Novi list a turisták meghurcolásáról pusztán azért, mert a reptéri parkolás túlságosan megdrágult a buszok számára.

„Téves úti célt választottak: látogassanak Baranyába, ahol szívélyesen fogadják a hazai és külföldi vendégeket egyaránt” – jegyezte meg epésen az X-en az egyik hozzászóló.

A Frankfurtból érkezett csoport a Kvarner-öblöt tervezte megtekinteni. A látogatásukat egy horvát utazási iroda szervezte, amely a tavalyi árak alapján kalkulálta szolgáltatását, és a transzferhez szükséges busz bérlését. A buszsofőr azonban döbbenten szembesült a parkolási díj drasztikus emelésével, így az utazási irodával egyetértésben nem a reptér épülete előtt, hanem a parkoló kijáratánál várta utasait.

„A kirándulás során megkíséreljük kárpótolni a turistákat” – ígérte az utazási iroda vezetője, Katarina Hauptfeld, aki felháborodottan magyarázta, hogy a korábbi üzleti gyakorlattal, az egy évre előre meghirdetetett árjegyzékkel ellentétben a krki repülőtér egyik pillanatról a másikra emelt az árakon.

Nem volt más választásom, mint megkérni az utasokat, hogy gyalogoljanak el a buszig – mondta a nevét viselő Katarina Line iroda vezetője.

Kiderült ugyanis, hogy a rövid reptéri parkolás többe került volna, mint a 40 kilométeres utazás Abbáziáig.

Hogy világos legyen a különbség: tavaly 15, az idén pedig 360 euróba kerül egy turistabusz behajtása a krki repülőtérre – írta a horvát Index. Ezt az áremelést képtelenek kigazdálkodni, így inkább a turistákat kérik meg az egyesek számára nem túl rövid séta megtételére.

A nyári kánikulában, poggyásszal együtt ez bizonyára nem túl kényelmes.

Az utazási irodák szövetsége és a fuvarozók egyesülete közösen kérte az áremelés felfüggesztését, illetve a tavalyi díjszabás alkalmazását. Az indítvány egyelőre süket fülekre talált.

Az áremelés nem néhány százalékos, hanem esetenként több száz, sőt több mint ezer százalékos – figyelmeztetett Tomislav Fain, a Horvát Utazási Irodák Szövetségének elnöke.

A taxisok behajtási díja például egy idényre tavaly 825, az idén 1800 euróba kerül. A különbséget nyilván áthárítják az utasokra.

Ilyen áremelés egyértelműen rombolja a térség idegenforgalmi versenyképességét – hangoztatták a helyi szakemberek.