Gránit Alapkezelő élelmiszeripari vállalatot vásárol

A Gránit Alapkezelő Zrt. élelmiszeripari befektetéseit bővíti azzal, hogy a Főnix Magántőkealaphoz tartozó Agrár-Finance Kft. megvásárolja a Kecskeméti Konzerv Kft.-t, amelynek eredményeképpen nőhet a magyar tulajdon aránya a konzerviparban.

A Gránit Alapkezelő által menedzselt Főnix Magántőkealap részeként működő Agrár-Finance Kft. adásvételi szerződést kötött a 2005-ben alapított Kecskeméti Konzerv Kft. megvásárlására. A tranzakció, amely még a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyását várja, lehetőséget teremt a magyar tulajdonú vállalatok arányának növelésére a hazai konzerviparban.

A Kecskeméti Konzerv Kft., amely mintegy 250 főt foglalkoztat és 22 milliárd forintos árbevétellel rendelkezik, a német hátterű M Invest HU Gmbh-tól és öt magyar magánszemélytől kerül magyar kézbe. Az eladók között a generációváltás is szerepet játszott az értékesítési döntésben.

A cég jelenlegi menedzsmentje kisebbségi tulajdonrészt tart meg, és a Gránit Alapkezelő célja, hogy a meglévő szakmai menedzsment irányítása mellett tovább erősítse a vállalat piaci pozícióját. Mikesy Álmos, a Gránit Alapkezelő elnök-vezérigazgatója szerint a tőkeerős háttérrel támogatott Kecskeméti Konzerv Kft. mind a hazai, mind az exportpiacokon javíthatja helyzetét.

A befektető további céljai között szerepel a meglévő munkahelyek megőrzése, a helyi gazdákkal és termelőkkel való együttműködés erősítése, valamint a hosszú távú versenyképes és értékteremtő működés biztosítása. Mikesy Álmos hozzátette, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari befektetésekkel a cég hozzá kíván járulni az ágazat modernizálásához, a fenntartható működés erősítéséhez és a magyar tulajdon részarányának növeléséhez.

A Gránit Alapkezelő korábban is végrehajtott már mezőgazdasági tranzakciókat, és két évvel ezelőtt a Tiborcz István tulajdonában álló BDPST Capital vásárolta meg az alapkezelőt. A Főnix Magántőkealap, amely a Gránit Alapkezelőt is menedzseli, a Magyar Fejlesztési Bank ún. krízis tőkeprogramjának egyik legnagyobb kedvezményezettjeként 50 milliárd forint tőkét zsebelt be magánhasználatú és -kezelésű alapként. A Tiborcz-kör ebből szállt be a Mollal és Jellinek-féle Riverland-alappal közösen a zöldenergia-projektekben utazó Alteo Nyrt.-be, illetve jelent meg a Kopaszi Gát-projektben, és a Dürer Kert helyén épülő komplexumban. ARTICLE END