Zivatarok és havazás várható több megyében

Késő délutántól és estétől egyre több helyen várható eső, illetve zápor, az Alpokalján pedig havazás is lehet.

A Nyugat-Dunántúlon már a korai órákban erősen felhős vagy borult időre kell számítani, míg más területeken délelőtt még csak helyenként lesz felhős az ég, és csak délután növekszik a felhőzet. Nyugaton és az Észak-Dunántúlon már délelőtt, majd délutántól dél felől is eső, zápor és helyenként zivatarok is várhatók. Az Alpokalja magasabb részein akár havazás is előfordulhat.

Az északi, északkeleti szelet sok helyen élénk, helyenként erős lökések kísérhetik. A hőmérsékletek változóak lesznek; általában 11 és 21 fok között alakulnak, de a tartósan borongós Nyugat-Dunántúlon 10 fok alatti értékek is lehetnek. Késő este a hőmérséklet 6 és 13 fok között várható, éjszaka pedig általában 5 és 11 fok között alakul, a Nyugat-Dunántúlon 2 és 5 fok között.

Baranya, Bács-Kiskun, Somogy és Tolna megyében zivatarok miatt citromsárga, azaz egyes fokozatú figyelmeztetést adtak ki. A villámlás jelenti az elsődleges veszélyforrást, de szélerősödés és jégeső is előfordulhat ezekben a megyékben. A HungaroMet által kiadott figyelmeztetés szerint ezek a megyék különösen érintettek lehetnek az eső és zivatarok miatt.

Az orvosmeteorológia szerint kettősfronti hatás érvényesül majd. Fejfájás és emésztési panaszok is kialakulhatnak. A szív- és érrendszeri problémákkal élőkre nehéz nap vár, gyakori lehet a vérnyomás-ingadozás, és az infarktus veszélye is nő. A szeles idő miatt tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, a szél ingerlékenységet, nyugtalanságot válthat ki.

Szerdán sok felhő lesz felettünk, többfelé számíthatunk esőre, záporra, helyenként zivatarra. Többfelé erős, északnyugaton viharos lehet az északnyugatira forduló szél. Nyugaton és északnyugaton csak 6-10, máshol 11-17 fokot mutathatnak a hőmérők.

Kedd éjszaka túlnyomóan borult lesz az ég, és többfelé várható eső, zápor. Délen egy-egy zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein havazás is lehet. A Kőszegi-hegység magasabb részein (~5-600 m fölött) havas eső, havazás is előfordulhat, és a csúcsokon a kedd éjfélig esetlegesen kialakuló hóréteg vastagsága elérheti, meghaladhatja a 10 cm-t.

Késő délutántól, estétől a nyugat, délnyugat felől érkező ciklon egyre kiterjedtebb csapadékrendszeréből többfelé tartós eső valószínű: ennek mennyisége szerda délutánig, estig főként a Dunántúl nyugati felén, harmadán több helyen is elérheti, meghaladhatja a 20-25 mm-t.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.